• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Élesben folytatódik a modellprogram Berettyóújfaluban

Lapszemle 2018.07.13 Forrás: beretttyohir.hu Szerző:
Élesben folytatódik a modellprogram Berettyóújfaluban

Nemcsak Berettyóújfalu lakói, hanem több járási település lakossága is élvezheti e projekt előnyeit.

2018. Július 11-én tartották Berettyóújfaluban az EFOP-1.8.2-17-2017-00010 számú Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése berettyóújfalui térségben című projekt nyitó rendezvényét. A projekt gazdája, Berettyóújfalu Város Önkormányzata 100%-os támogatási intenzitással 149 986 191 Ft-ot kapott erre a 20 hónap alatt, 2018. április 1 – 2019. november 30. között megvalósuló projektre. Nemcsak Berettyóújfalu lakói, hanem több járási település Komádi, Magyarhomorog, Mezőpeterd lakossága is élvezheti e projekt előnyeit - írta a berettyohir.hu.

E program nem előzmények nélküli. Elődje a Svájci-Magyar Alapellátás-fejlesztési Modellprogram 2013-2017, melynek keretében létrejött a Berettyóújfalu Praxisközösség, melyben hét orvos - egy gyermek háziorvosi és hat felnőtt, illetve vegyes praxis – vesz részt. Kibővítésre kerülnek a praxisok által nyújtott preventív szolgáltatások, megvalósul a praxisok együttműködésének fejlesztése, mellyel bővül a lakosság által igénybe vehető preventív, személyre szabott szolgáltatások köre, ami elősegíti az egészség megőrzését és csökkenti a krónikus népegészségügyi megbetegedések kialakulásának a kockázatait.

Cél továbbá az erőforrások megfelelő szervezése, mellyel a praxisközösségen keresztül a szakemberek, eszközök szervezett módon jutnak el a lakossághoz, így biztosítva a könnyebben elérhető, magasabb színvonalú és kibővített tartalmú egészségügyi szolgáltatásokat. A projekt hozzájárul a lakosság egészségtudatos magatartásának kialakításához és a betegségek, valamint az egészség-kockázatok korai felismeréséhez azáltal, hogy az alapellátás szerves részévé tesszük a népegészségügyi, preventív célú szolgáltatásokat is. A praxisközösség összekapcsolásra kerül a védőnői hálózattal népegészségügyi, prevenciós feladatokat ellátva, így csökkenhet a betegbeáramlást a rendszerbe, valamint növekedhet a terápiás együttműködés szintje - írta a lap.

Legolvasottabb cikkeink