• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Újabb praxisok bedőlését vizionálja a szakma

Lapszemle 2018.07.13 Forrás: Hír TV Szerző:
Újabb praxisok bedőlését vizionálja a szakma

Nem véletlen, hogy nem azonnal vezetik be a szigorítást. „A rendszer nem áll készen egy ekkora átalakulásra.

Az uniós szabályozás értelmében július elsejétől tilos amalgám tömést használni a 15 évnél fiatalabbaknál, a várandós és szoptatós nőknél. A szakma szerint ugyan lényeges változás nem hoz az intézkedés, de komoly gondot okozhat a fogorvosi alapellátásban, ahol a drágább alapanyag és a környezetvédelmi beruházások újabb fogorvosi praxisokat dönthetnek be - hangzott el a Hír TV-ben.

„Félezer amalgám tömésnek kellene ahhoz lennie egy szájban, hogy abból olyan mennyiségű nehézfém szabaduljon föl, ami egészségkárosító hatású” – jegyezte meg a Hír TV-nek nyilatkozó fogszakorvos. „Az amalgám töméseket akkor alkalmazzuk, hogyha egy viszonylag nagyobb üregről van szó. Ennek az alternatívája vagy valamilyen kerámia, vagy arany ellátás lehet, illetve olyan fogszínű tömőanyagok, főleg a gyerekfogászatban, amik most már eléggé modernek, alkalmasak fluorid leadásra, viszont ezek az anyagok elég drágák” – tette hozzá Kende Dóra.

Az amalgám használata mellett a tömésekből származó hulladék útját is szabályozza az unió. Ennek értelmében úgynevezett amalgám szeparátort kell szerelni az összes rendelőbe.

„Két esetben magasabb a higanyrizikó. Az első, amikor az amalgámtömés elkészül, amikor még nyers elemi állapotban van a higany és összekeverik a különböző összetevőkkel. A második, amikor ez az amalgámtömés eltávolításra kerül, ilyenkor szabadul fel újra higany” – emelte ki Al-Katib Kamil fogszakorvos.

Nem véletlen, hogy nem azonnal vezetik be a szigorítást. „A rendszer nem áll készen egy ekkora átalakulásra. Mindannyian tudjuk, hogy milyen forráshiánnyal küzd az egészségügy, azon belül is a fogászat” – húzta alá Al-Katib Kamil.

De nem csak a lényegesen drágább alapanyagból adódó veszteség okoz majd gondot a fogászoknak. Az amalgámszeparátorok beszerelése akár egymillió forintnál is nagyobb összeg lehet. A kamara becslése szerint 7 milliárd forintra lenne szükség a teljes kiépítésre

„A fogorvosok, most kifejezetten a köz finanszírozott fogorvosokról beszélek, ők minden hónapban húznak egy egyenleget. Hogy megérte, nem érte meg. Hogyha ezt tartósan negatív és nem éri meg, akkor visszaadja a szerződést, és így alakulnak ki ezek a tartósan betöltetlen praxisok” – mondta Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke.

Legolvasottabb cikkeink