• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újabb praxisok bedőlését vizionálja a szakma

Lapszemle 2018.07.13 Forrás: Hír TV
Újabb praxisok bedőlését vizionálja a szakma

Nem véletlen, hogy nem azonnal vezetik be a szigorítást. „A rendszer nem áll készen egy ekkora átalakulásra.

Az uniós szabályozás értelmében július elsejétől tilos amalgám tömést használni a 15 évnél fiatalabbaknál, a várandós és szoptatós nőknél. A szakma szerint ugyan lényeges változás nem hoz az intézkedés, de komoly gondot okozhat a fogorvosi alapellátásban, ahol a drágább alapanyag és a környezetvédelmi beruházások újabb fogorvosi praxisokat dönthetnek be - hangzott el a Hír TV-ben.

„Félezer amalgám tömésnek kellene ahhoz lennie egy szájban, hogy abból olyan mennyiségű nehézfém szabaduljon föl, ami egészségkárosító hatású” – jegyezte meg a Hír TV-nek nyilatkozó fogszakorvos. „Az amalgám töméseket akkor alkalmazzuk, hogyha egy viszonylag nagyobb üregről van szó. Ennek az alternatívája vagy valamilyen kerámia, vagy arany ellátás lehet, illetve olyan fogszínű tömőanyagok, főleg a gyerekfogászatban, amik most már eléggé modernek, alkalmasak fluorid leadásra, viszont ezek az anyagok elég drágák” – tette hozzá Kende Dóra.

Az amalgám használata mellett a tömésekből származó hulladék útját is szabályozza az unió. Ennek értelmében úgynevezett amalgám szeparátort kell szerelni az összes rendelőbe.

„Két esetben magasabb a higanyrizikó. Az első, amikor az amalgámtömés elkészül, amikor még nyers elemi állapotban van a higany és összekeverik a különböző összetevőkkel. A második, amikor ez az amalgámtömés eltávolításra kerül, ilyenkor szabadul fel újra higany” – emelte ki Al-Katib Kamil fogszakorvos.

Nem véletlen, hogy nem azonnal vezetik be a szigorítást. „A rendszer nem áll készen egy ekkora átalakulásra. Mindannyian tudjuk, hogy milyen forráshiánnyal küzd az egészségügy, azon belül is a fogászat” – húzta alá Al-Katib Kamil.

De nem csak a lényegesen drágább alapanyagból adódó veszteség okoz majd gondot a fogászoknak. Az amalgámszeparátorok beszerelése akár egymillió forintnál is nagyobb összeg lehet. A kamara becslése szerint 7 milliárd forintra lenne szükség a teljes kiépítésre

„A fogorvosok, most kifejezetten a köz finanszírozott fogorvosokról beszélek, ők minden hónapban húznak egy egyenleget. Hogy megérte, nem érte meg. Hogyha ezt tartósan negatív és nem éri meg, akkor visszaadja a szerződést, és így alakulnak ki ezek a tartósan betöltetlen praxisok” – mondta Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke.

Legolvasottabb cikkeink