• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Életeket mentő tűszúrások

Lapszemle Forrás: heol.hu

Csaknem százötven donort köszöntöttek Ostoroson.

Annak idején még jutalomszabadságért, a jugoszláv hadsereg katonájaként adtam először vért – meséli a ’90-es évek elején áttelepült férfi, aki azóta itt is rendszeresen tű alá tartja a karját. Egy kis kellemetlenséggel jár, de jó érzés, hogy valakinek segítettem ezzel. Nagy családom van, soha nem lehet tudni, mikor szorul valamelyikünk ilyen gyógyító adományra – teszi hozzá Mezei Endre, aki egyike annak mintegy százötven donornak, akiket nemrégiben köszöntöttek a településen – írja a heol.hu portálja.

Évente három-négy alkalommal van náluk kiszállásos véradás, de nem ritkaság, hogy Budapestről jön el ide a speciális vérgyűjtő kamion – emelte ki az ünnepi esten Balogh Erzsébet, a 239 tagot számláló vöröskeresztes alapszervezet titkára.

Adj, amíg van, hadd legyen boldogabb a másik, kinek lényéből az öröm visszasugárzik – ezzel az idézettel méltatta az önkéntes segítők hozzáállását Gortva József, a Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezetének igazgatója, majd dr. Kalász László, az OVSZ Egri Területi Vérellátó megbízott vezető főorvosa szólt a véradás fontosságáról, majd Kisari Zoltán polgármester fejezte ki elismerését a tiszteletre méltó közösségnek. Külön megemlítette, hogy a sikeres karitatív munkához, s a donorok mozgósításához olyan mindig pörgő „motorra" van szükség, mint amilyennek Balogh Erzsébetet, illetve Sós Istvánné véradásszervezőt ismerik.

A vacsorával egybekötött találkozón emléklappal tüntették ki azokat a donorokat, akik az évek során a legtöbbször nyújtották a segítő karjukat. Eddigi munkája elismeréseként a Vöröskereszt és a vérellátó vezetője jutalomban részesítette Balogh Erzsébetet is.

Az eseményen egyrészt örömmel, másrészt kis szomorúsággal a lelkében vette át a neki szánt oklevelet a 93-szoros véradó Juhász István, aki elmondása szerint nagyon szerette volna elérni a századikat, de közbejött egy olyan betegség, ami miatt nem adhat többé vért a 68 éves nyugdíjas, akit most az vígasztal, hogy lánya követi ebben a nemes vállalásban: Krisztina is már több mint 20-szoros véradó.

Az ünnepségen emléklappal ismerték el a sokszoros véradók áldozatos tevékenységét. Így köszöntötték Tóth Lászlót (231), Gál Lajost (141), Juhász Istvánt (93), Új Józsefet (60), Bóta Lászlót (56), Nyilas Sándort (46), Varga Jánost (44), Kós Jánosnét (43) és Szepesi Györgyöt (43-szoros donort).

Legolvasottabb cikkeink