• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mesebeli gyógyulás

Lapszemle Forrás: Szabad Föld Online

Lehet, hogy pár év múlva ott magasodik majd hatalmas bástyáival a budapesti Üllői úton, akár egy középkori erődítmény.

Egyelőre csak az impozáns terveket látjuk. A Heim Pál Gyermekkórház vezetése és a névadó dédunokája, Heim Pál álmai ezek. Közép-Kelet-Európa legnagyobb gyermekgyógyászati intézményét a világ első Mesekórházává szeretnék varázsolni – olvasható a szabadfold.hu portálján.

Nem elég, ha gyerekbarát egy kórház. A gyerekeknek pozitív élményként kell megélniük az ott eltöltött időt. A „heim" német szó, azt jelenti: otthon. A mi feladatunk, hogy második otthont teremtsünk az apróságoknak – húzta alá Heim Pál, aki nem riad vissza a nagy szavaktól. Hitről, szeretetről és szenvedélyről beszél. Ami nagyon fontos, de tudja, nem elég. Még közel hatmilliárd forintra is szükség lenne az álom megvalósításához. Ez egyáltalán nem nagy összeg, ha azt vesszük figyelembe, hogy a kórház évente 500 ezer kis beteget gyógyít – vélekedett Heim Pál.

Arról már közgazdász testvére biztosítja a hallgatóságot, hogy meglesz a pénz. Ha nem állami támogatásból, akkor adakozó kedvű vállalkozókat nyernek meg az ügynek. Heim Péter optimizmusa nem alaptalan, máris vannak „pénzes" támogatók. És pénztelenek is. Miután napvilágot látott a Mesekórház ötlete, művészek, pedagógusok, egészségügyi dolgozók, rendőrök, építészek, bankárok, vállalkozók, nyugdíjasok, mesteremberek, adószakértők, feltalálók, sportolók keresték meg a gyermekkórházat, hogy felajánlják a tehetségüket és a tudásukat, és a kezdeményezéséhez.

Vajon milyennek képzelnek el egy igazi Mesekórházat a gyerekek? Elég-e, ha csak a külsőségeken változtatnak az ötletgazdák? Vagy a gyógyítás emberi oldalát is meseszerűbbé kellene tenni?

A kisebbeknek szárnyal a fantáziájuk: varázspálcáról és mindent gyógyító, fájdalommentes eszközökről álmodnak. A második osztályos Domonkos a bőrgyógyászati osztályon fekszik. Immunológiai eredetű bőrbetegségére próbálnak megoldást találni. Mindent színesre kellene festeni, a természet színeire. Sokkal vidámabb lenne a kórház, ha minden kék, zöld és narancssárga lenne – mondja elgondolkozva. A nővérek és az orvosok ruhái se legyenek fehérek, mert most akit fehérben látsz, attól félni kell. A nővérek mindig csak rohannak, ők is lehetnének mosolygósabbak. Az orvosok sztetoszkópjára mesefigurákat kellene ragasztani, meg mondjuk mesélhetnének arról, hogyan fogok végre meggyógyulni – sorolja nem túl vidáman a kisfiú. Pedig vele van édesanyja is, Zalaegerszegről jöttek.

Az orvosok szakmailag fantasztikusak, de azt én is vallom, hogy lehetne barátságosabb a közeg – mondja az Domonkos édesanyja. Szinte ugyanúgy működik minden, mint egy felnőtt kórházban Ingerszegény környezet, korai kelés – teszi hozzá Bernadett, aki így folytatja, tudom, hogy elsősorban az egészségügyi rendszer hiányosságai miatt van így. De a picik lelkében egy életre nyomot hagy még az a pár nap is, amit itt kell eltölteniük. Mesekórház? Egyértelműen támogatom. Ha kell, a két kezemmel segítek építeni.

A kórház 1908-as alapítása óta mintegy 150 millió beteget fogadott. Nagy a szakmai és erkölcsi felelősség, amit pénzben nem lehet kifejezni. Heim Pál arra biztatott, hogy aki hisz a Mesekórház megszületésében, csatlakozzon a mozgalomhoz.
Jó szándékban vélhetően nem lesz hiány – emeli ki a portál.

Legolvasottabb cikkeink