• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Életet menthet a szűrővizsgálat

Lapszemle 2020.07.21 Forrás: magyarnemzet.hu
Életet menthet a szűrővizsgálat

A nyaki érultrahang-vizsgálatot a reálisan veszélyeztetetteken, azaz a halmozott rizikótényezőkkel rendelkező pácienseken végzik.

Ez évben új elemmel, stroke-szűréssel bővült a tavaly útjára indított Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű program. A kormányzati támogatással megvalósuló prevenciós projekt egyre nagyobb érdeklődés mellett zajlik, és egyre több fiatal is fontosnak tartja az egészségmegőrzést, ám a vizsgálatokon részt vevő férfiak aránya még mindig nem túl magas - írta riportjában a Magyar Nemzet, mely ellátogatott az egyik szűrőállomásra.

 A szűrőbuszos vizsgálatok közé a Szent János-kórház kezdeményezése és szervezőmunkája alapján idén új elemként került be a stroke-szűrés. A fővárosi kórház a székhelye a Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Ligának is, amely civil szervezetként állandó résztvevője a vizsgálatoknak.

A stroke-szűrés részleteibe a programbővítés ötletadója, a Szent János-kórház stroke-centrumának osztályvezető főorvosa, Folyovich András avatott be. Elmondta: a stroke-prevencióként felfogható nyaki érultrahang-vizsgálatot a reálisan veszélyeztetetteken, azaz a halmozott rizikótényezőkkel rendelkező pácienseken végzik, mivel az eljárás nagyjából fél órát vesz igénybe. A rizikófaktorok alapvetően belgyógyászati betegségek, a legfőbbek a hipertónia, a cukorbetegség, a szívritmuszavar és a magas koleszterinszint.

– Ez a leghosszadalmasabb és a legmunkaigényesebb vizsgálat, amelynek végén a páciens neurológus szakorvos által értékelt ambuláns lapot kap, és ha szükséges, soron kívül a háziorvosához irányítjuk – tájékoztatott a főorvos. Folyovich András hozzátette: a stroke hirtelen jön, megelőzni csak akkor lehet, ha a rizikótényezőnek számító betegségek ismertek és kezelik azokat. – Van azonban egy olyan momentum, amelyről se a beteg, se a belgyógyász nem tudhat, mégpedig az, hogy észrevétlenül kialakul egy nyaki érszűkület, ami bármikor elzáródhat. Ezzel a doppleres vizsgálattal ezt lehet felderíteni – hangsúlyozta.

Legolvasottabb cikkeink