• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Falus Andrtás: óvatosnak kell lennünk

Lapszemle 2020.07.21 Forrás: InfoStart
Falus Andrtás: óvatosnak kell lennünk

A maszkviselést nemcsak a zárt helyeken tartaná érdemesnek, hanem mindenhol, ahol néhány méteren belül több ember tartózkodik.

Az uszodák járványügyi szempontból különösen veszélyesek, és még a zsúfolt strandokon is maszkot kell viselni – figyelmeztetett az InfoRádiónak nyilatkozó Falus András immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. A szakember szerint bár megugrott az elmúlt napokban Magyarországon a fertőzésszám, de ebből nem lehet messzebb menő következtetéseket levonni. A szomszéd országokban azonban elkezdődhetett a második hullám, így óvatosnak kell lennünk.

A szakember megjegyezte, nem teljesen ért minden színbesorolást, példaként említve az Egyesült Államokat, amely sárga jelenleg, azzal együtt, hogy a napi értékek mind a mai napig nőnek.

Falus András emlékeztetett, globálisan – a WHO, illetve a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem „hihetetlenül pontos” számai alapján – napi negyedmillió fővel növekszik a Covid-fertőzések száma, Magyarország pedig – földrajzi környezetét tekintve – egy olyan régióban található, ahol a jelek szerint a vírus második hulláma vette kezdetét, ami bár biztosan nem állítható, de feltehetően a nyitásra, elsősorban az utazásokra vezethető vissza, ezért ennek szigorítását – minden gazdasági kárát egybevéve is – fontosnak tartaná az immunológus.

A szakember szerint egyértelmű, hogy a hazai számok emelkedése a nyitásnak köszönhető, azzal együtt, hogy megérti a politikát, illetve a kormányzati kétségeket, amelyben nemcsak az egészségügyi szempontokat, hanem szociálpszichológiai, gazdasági és a munkanélküliséggel kapcsolatos aspektusokat is figyelembe kell venni. Falus András szerint, míg az első pillanatban kicsit túl lett reagálva márciusban a helyzet, amit természetesen az olasz, francia, vagy spanyol állapotokat tekintve nagyon is érthetőnek tart, addig most egy kicsit viszont túl könnyedén történik a nyitás.

Bár nem budapesti, de néhány napja járt a fővárosban, és tapasztalata szerint, ugyan a metrón szinte nem látni embert maszk nélkül, a boltokban, üzletekben, de akár a BKV-megállókban annál többet.

Külön nagy problémaként említette a strandokat, de nem a maszkviselés hiánya végett, hanem azért, hogy egyáltalán nyitva lehetnek. Fürdés közben, különösen egy nem nyílt vizes strand, vagy uszoda esetében nagy veszélyt lát – fogalmazott Falus András, aki az éttermeket is túlságosan zsúfoltnak érzi. A maszkviselésre visszatérve megjegyezte, nemcsak a zárt helyeken tartaná érdemesnek, hanem mindenhol, ahol néhány méteren belül több ember tartózkodik.

Legolvasottabb cikkeink