• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Életmentő gyógyszerek - saját kontóra

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Nem jutnak hozzá a magyar betegek több életmentő, modern kezeléshez – pedig lehetőségük lenne rá.

Nem jutnak hozzá a magyar betegek több életmentő, modern kezeléshez – pedig lehetőségük lenne rá. Az OEP május óta egyetlen új gyógyszerre sem adott támogatást, így azok hiába alkalmazhatók az EU országaiban, nálunk csak saját költségre vehetnék meg az érintettek. A többmilliós készítményeket azonban senki nem tudja megfizetni – írja a Délmagyar – online.

A legérintettebb szakterület az onkológia – csak itt közel fél tucat készítmény támogatását várják. Van, amit már 4 éve. A vese-, a tüdő- és a prosztatarák kezelésére is van olyan gyógyszer, amely mögé még nem került egészségbiztosítási finanszírozás. Ezekre minden alkalommal egyedi méltányossági kérelmet írunk az OEP-nek, amit vagy elfogadnak, vagy nem. Sokszor úgy érzem, a jóindulatukon múlik, hogy a beteg megkapja-e a szükséges gyógyszert – nyilatkozta Torday László, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának egyetemi adjunktusa.

A támogatás hiánya a betegek túlélési esélyeit rontja. Torday adjunktus példaként említette a veserákot, amelynek kezelésére a világon nyolc aktív szer áll rendelkezésre. Ebből hazánkban lényegében kettőt tudnak használni, egyet a jó, egyet a rossz prognózisú betegek kezelésére.

Hazánkban közel ezer betegen már csak azok a készítmények segítenének, amelyek Magyarországon elérhetetlenek. Az orvosok minden alkalommal tájékoztatják a beteget, ha létezik a betegségükre jobb, modernebb vagy reményt adó készítmény, de le is beszélik őket arról, hogy saját költségükön megvásárolják. – Egy havi adag is milliókba kerül, a terápia pedig hosszú ideig elhúzódhat. Nincs ma hazánkban olyan család, amely megengedhet magának ekkora kiadást – húzta alá Torday László.

A befogadás teljes leállásának hátterében szakértők szerint az áll, hogy az OEP tárgyalásai nem vezetnek eredményre. A gyártók az uniós árakon adnák készítményeiket, míg mi olcsóbban akarjuk. Egyes gyógyszerek akkor kapnák meg a támogatást, ha a gyártóik vállalják: annak meghatározott hányadát eleve visszafizetik, vagy elfogadják, hogy a keretösszeg kimerülése után ők fizetnek minden költséget. Ilyen feltételek mellett viszont a gyártóknak nem éri meg bajlódni a kontinensen kis piacnak számító magyarokkal: itt inkább nem forgalmazzák készítményeiket.

A hepatitis kezelésére szintén létezik már egy új, hármas kombinációjú kezelés, amelyet az Unióban egy éve fogadtak el. Ez azoknak jelenthetne pluszlehetőséget, akiket más szerekkel nem sikerült vírusmentessé tenni.

Wittmann Tibor, az I. számú Belgyógyászati Klinika tanszékvezető egyetemi tanára nem látja problémának, hogy egy éve nem sikerül befogadnia ezt az OEP-nek, hiszen tudomása szerint ez már napirenden van. - A mi szakmánkban pont fordított a probléma: túl sok generikus készítmény van, amelyek ugyan támogatottak, de nem olyan hatékonyak, mint kellene – tette hozzá Wittmann Tibor. Ugyanakkor például tavaly százszázalékos támogatást kapott a vékonybél vizsgálatra használható endoszkópos kapszula, és hozzáférhetők a magas vérnyomásra, illetve a szív-érrendszeri megbetegedésekre alkalmazott szerek is.