• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Életmentő készülék a szakavatott kezekbe

Lapszemle Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

A Nógrád megyei kórház, egy fokozottan hátrányos területen látja el betegeit.

Életmentő készülék érkezett a Szent Lázár Megyei Kórház Belgyógyászat Kardiológia Osztályára. A „CardioServ" szinkron defibrillátor-készüléket a Szív Hangja Közhasznú Alapítvány segítségével és közreműködésével vehette át a Kardiológia Osztály – írja a Nógrád Megyei Hírlap – online.

Elsőként dr. Bercsényi Lajos, főigazgató, főorvos szólt a jelenlévőkhöz. A megyei kórház főigazgatója meghatottságának adott hangot, ugyanis, egyrészt a kórház intézményében már kedves ismerősként köszöntheti Németh Valériát, a Szív Hangja Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnökét. Másrészt hálával tartozik az alapítványnak, hiszen ez az önzetlen adomány hozzásegíti a kórházat, egy nagyon fontos életmentő készülékhez.

A megyei kórház, egy fokozottan hátrányos területen látja el betegeit – húzta alá dr. Bercsényi Lajos, aki azt is hozzátette, Nógrád megyében – az országos átlagnál – nagyobb arányú a szívbetegek száma. Ez főként az életmódnak és a szegénységnek „köszönhető" és sajnos a megyénkben a nők között jóval többen vannak a szívbetegségekkel küszködők és az ilyen betegségekben elhunytak száma, mint a férfiaknál. A férfiaknál viszont a daganatos betegségek okozzák a legtöbb halálesetet – tette hozzá a főigazgató.

Nagyon büszke vagyok a munkatársaimra – az intézményükben dolgozó 190 orvosra és a több mint 560 szakápolóra. Jelenleg ugyanis 806 dolgozóval látjuk el a 23 ezer fekvőbetegünket, s ez jóval kisebb dolgozói létszám, mint egy fővárosi kórházé – emelte ki dr. Bercsényi Lajos, aki köszönetét fejezte ki az adományozóknak. Mint mondta: „Ez a műszer életet ment!" Ezt követően Németh Valéria, az alapítvány kuratóriumi elnöke szólt a jelenlévőkhöz. Az elnök elmondta, hogy az alapítvány 2002. december 6-án kezdte meg munkáját, valamint ez az ötvenedik készülék, amit egy kórház részére átadnak. Erre az életmentő készülékre, szinte az ország minden tájáról érkeztek adományok.

Az alapítvány kiemelt célja, hogy hozzájáruljanak a hazai kórházak műszerezettségének fejlesztéséhez, valamint a szociálisan és egészségügyileg rászorult személyek helyzetének javításához. Ennek érdekében évente 8-10 darab életmentő orvosi műszert vásárolnak.

Dr. Al-Maktari Fahmi, osztályvezető főorvos a „CardioServ" szinkron defibrillátor-készülékről elmondta, hogy ezzel nagyon súlyos szívritmuszavarokat – szívhalált jelentő ritmuszavart, szívleállást – lehet megszüntetni, a szívet „újraindítani", ezzel a beteg életét megmenteni, továbbá a műszer rendelkezik pacemaker funkcióval is.

A szív-érrendszeri betegségek valóban vezető halálokot jelentenek Magyarországon, különösképpen Észak-Magyarországon – hívta fel a figyelmet dr. Al-Maktari Fahmi, aki hozzátette: nemcsak a szívinfarktus, hanem a szívelégtelenség és a hirtelen szívhalál – a karidovaszkuláris betegségek – kiemelt kockázatokat jelentenek térségünkben.

Azért dolgozunk, hogy az ezekben a betegségekben szenvedőket, minél magasabb színvonalon tudjuk ellátni, így ez a készülék jó helyre került, s a betegek javára fog válni – hangsúlyozta az osztályvezető főorvos.