• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Életvégi döntések – járvány idején

Lapszemle 2021.02.01 Forrás: medicalonline.hu
Életvégi döntések – járvány idején

Mit tehet egy orvos akkor, ha nincs elegendő erőforrás, és választani kell, melyik beteg maradhat életben.

Társadalmi vitára van szükség, és annak eredményeként törvényben kell szabályozni azokat a kérdéseket, amelyek egyértelművé teszik, mit tehet egy orvos akkor, ha nincs elegendő erőforrás, és választani kell, melyik beteg maradhat életben. Ez az üzenete annak az ELTE ÁJK Büntetőjogi Tanszéke által online tartott konferenciának, amelyet dr. Filó Mihály jóvoltából rendeztek meg a koronavírus-járvány kapcsán felmerülő életvédelmi kérdésekről, s amelyet a többi közt az indokol, hogy – az adjunktus megfogalmazása szerint – a pandémia „évtizedekre muníciót ad” a jogtudománynak - írta a medicalonline.hu.

A témának külön aktualitást adott a Magyar Orvosi Kamara áprilisiban közzé tett veszélyhelyzeti etikai ajánlása, amely a konferencián elhangzottak alapján büntetőjogi szempontból aggályos, és bár az orvosok nagy része elfogadhatónak tartja azt, sokan etikai aggályaikat is megfogalmazzák. Dr. Matkó Ida aneszteziológus például az ajánlás áprilisi közzététele óta folytat vitát. Több mint 60 ezer altatással, intenzív osztályvezetői múlttal, betegjogi, bioetikai tapasztalattal a háta mögött kérte az állásfoglalás visszavonását, átdolgozását. Mint a konferencián egyebek között elmondta: elsősorban a lélegeztetőgép kikapcsolásának lehetőségét kifogásolta. Az ajánlás szerint ugyanis elkövetkezhet egy kritikus pillanat, amikor „élet áll élettel szemben” az eszközhiány miatt, s ekkor a kamarai ajánlás a jobban menthető életnek adna prioritást – akár úgy, hogy a kevésbé reményteljes beteg levehető a gépről – úgy is, hogy erről nem tájékoztatják.

Matkó Ida szerint egy ilyen ajánlás hirtelen bevezetése nem jó, nem veszi le a felelősséget az orvosokról, s csak fokozza a veszélyhelyzetben fellépő traumatizáltságot. Mindez új társadalmi szerződést indokol, lehetőséget ad a vitára. Véleménye szerint azonban jelentős zavart okoz, hogy az eddigi gyakorlat helyett egy „szélsőségesen haszonelvű diszkriminációnak” adnának teret – ami jelzése szerint a kényszereutanáziát propagálja, ami lényegében emberölés –, miközben a nemzetközi szakirodalom szerint sincs végleges álláspont a sorolással kapcsolatos kérdésekben. Továbbiak a cikkben