• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Meghalt a bukaresti kórháztűzből kimenekített egyik beteg

Lapszemle 2021.02.01 Forrás: index.hu
Meghalt a bukaresti kórháztűzből kimenekített egyik beteg

A román főváros elitintézményének számító kórház koronavírusos betegeket kezelő osztályán péntek hajnalban csaptak fel a lángok.

Elhunyt egy beteg, akit a múlt héten kigyulladt bukaresti Matei Balș Járványkórházból menekítettek ki, ráadásul a román egészségügyi minisztérium összekeverte az áldozatokat. Először egy 58 éves, égési sérüléseket is szenvedett nő haláláról számoltak be, ám később kiderült, hogy egy 70 éves férfi az áldozat, aki nem is sérült meg a tűzben - írta az index.hu.

A román főváros, sőt, egész Románia elitintézményének számító kórház koronavírusos betegeket kezelő osztályán péntek hajnalban csaptak fel a lángok. A legtöbb pácienst sikerült időben kihozni az épületből, de a tűz eloltása után az egyik kórteremben három beteg maradványaira bukkantak rá, egy holttestet pedig az egyik mosdóban találtak meg. Egy további beteget megpróbáltak újraéleszteni, de már nem tudtak segíteni rajta.

Maga Klaus Iohannis államfő is a román egészségügy reformját sürgette. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három hónapban ez volt az ötödik kórháztűz Romániában, ami azt jelenti, hogy szerkezeti, rendszerszintű problémával küzdenek az egészségügyi intézmények, és ez csak gyors és átfogó programmal javítható.

Reformok kellenek ahhoz, hogy ilyen tragédiák többet ne forduljanak elő – emelte ki az elnök, egyúttal  hősöknek nevezve a koronavírus-járvány idején nehéz körülmények között helytállni kénytelen orvosokat és ápolókat.

Florin Citu kormányfő az ügyben arról beszélt, hogy több pénzt kell fordítani a beruházásokra. Közölte: tavaly 65 milliárd lejt (4777 milliárd forintot), vagyis a román bruttó hazai termék 6,1 százalékát fordították az egészségügyre, ennek azonban csak a töredékét költötték beruházásokra.

Itt az ideje, hogy mindenki megértse, nem lehet az állami támogatás 90-95 százalékát bérekre és bérpótlékokra költeni, hanem a beruházásokra is egyre többet kell fordítani, hogy megelőzhetők legyenek az ilyen tragédiák – hangsúlyozta a miniszterelnök. Ebben az egészségügyi miniszter is egyetértett.