• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Életveszélyben az örömlányok

Lapszemle Forrás: Népszava

Semmilyen programot nem finanszíroz a kormány, amellyel a szexmunkások más megélhetést találhatnának maguknak.

A többi között ezért marasztalta el hazánkat friss jelentésében az ENSZ illetékes bizottsága. A testület szerint ma Magyarországon nem dolgozhatnak biztonságban a testükből élő lányok, ráadásul sok esetben sérül az egészséghez való joguk – írja a nepszava.hu portálja.

Elmarasztalta hazánkat az ENSZ női diszkriminációval foglalkozó bizottsága, amiért nincs biztosítva a biztonságos munkakörnyezet az örömlányok számára Magyarországon. Bár 1999 óta törvény teszi lehetővé, hogy a lányok szexuális szolgáltatásokat pénzért kínáljanak, a bizottság szerint folyamatosan diszkriminálják a nagyjából 15 ezer hazai szexmunkást. Az ENSZ kritikáit a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete (SZEXE) által készített árnyékjelentés alapján fogalmazta meg.

A legfontosabb probléma, amelyből minden más gond következik, hogy az önkormányzatok nem jelölnek ki türelmi zónákat, így a lányok olyan sötét és elhagyatott helyeken kényszerülnek dolgozni, ahol gyakorlatilag veszélyben van életük – nyilatkozta Földi Ágnes. A SZEXE elnöke szerint új törvényre volna szükség, mert a hatályos rendelkezések egyetlen önkormányzatot sem köteleznek semmire. Azonban nem csupán új törvényre és világos szabályokra, de több pénzre is szükség volna. Az ENSZ-bizottság szerint egy szexmunkásnak ma semmi esélye nincs az újrakezdésre, nincsenek képzések vagy más támogató programok, amelyek lehetővé tennék, hogy más megélhetést keressenek.

Utoljára 2006-ban kaptunk 21 millió forintot arra, hogy piacképes szakmát adjunk 15 lány kezébe, ám azóta egyetlen pályázaton sem nyertünk – emelte ki a SZEXE elnöke.

Amiként három éve már a tájékoztató anyagok kiadását sem támogatja a kormány, holott a biztonságos szexről, a HIV/AIDS-veszélyről, illetve a szexmunkások jogairól és kötelezettségeiről szóló szóróanyagokra továbbra is nagy igény volna. Emellett egyre kevesebb pénz jut az ingyenes óvszerekre is, pedig rengetegen jönnek be hozzánk gumikért. A biztonságos szex kérdését nem lehet elég komolyan venni, ugyanis nem csak a szexmunkások egészségéről van szó, de a kuncsaftjaik, illetve a kuncsaftok jelenlegi és későbbi partnereinek egészségéről is – jegyezte meg Földi.