• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elfogadhatatlan szám az egészségügyi köriratban

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Információk szerint reálértékben 100 milliárdos forráskivonásra számíthat az egészségügy.

Hitetlenkedve és fölháborodva fogadta az egészségügy jövő évi forráscsökkentéséről szóló első híreket az ágazat több szereplője. Orbán Viktor a tavaszi választási kampányban ígéretet tett arra, hogy megmenti az egészségügyet, a hogyanról azóta nem esett szó. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke erre csak annyit mondott: nem az ő türelme a kérdés, hanem az, meddig találnak még orvost a betegek. Ha ugyanis marad ez a költségvetési terv, biztosan nem marad orvos, aki gyógyítson. Emlékeztetett arra, legutóbb 2002-ben, a Medgyessy-kormány idején volt érdemi béremelés az ágazatban, most pedig még az akkorinál is rosszabb a helyzet. Az unió országaiból egymillió orvos hiányzik, és hamarosan megnyílik az osztrák munkaerőpiac is.

Elfogadhatatlan az a szám, ami az egészségügyre szánt összegként szerepel a költségvetési köriratban - erősít rá Sinkó Eszter közgazdász. Az ellátórendszer gondjai súlyosak, betegek tömegei maradnak már most ellátatlanul, mert a rendelkezésre álló forrásokból az egészségügyi intézményekben csak a sürgős beavatkozásokra futja. Az emberek nem jutnak hozzá a szükséges szolgáltatásokhoz, egy-egy CT- vagy MR-vizsgálatra is hosszú heteket kell várakozniuk, miközben a betegségük megállapításához elengedhetetlen lenne.

Sinkó szerint a pénzügyi kormányzatnak át kell gondolnia azt a koncepciót, amely a reálérték megőrzését sem garantálná jövőre az egészségügy számára.

Horváth Ágnes egykori egészségügyi miniszter, a Health Capital Zrt. ügyvezetője közölte, mondhatnánk, hogy nem erről volt szó, hanem arról, hogy jelentősen növelik majd az egészségügyi kiadásokat, mert az csak szándék kérdése. Ugyanakkor tény, hogy nem jókedvükben teszik ezt, csak kénytelenek számolni. A költségvetési mozgástér olyan szűk, hogy érdemi kiadásnövelésre nincs lehetőség.

A kormány a költségvetést úgy rendezi át, hogy jövőre a jövedelemadók tovább csökkenhessenek. Az ellátórendszer finanszírozásának csökkenése az elmúlt évben elérte azt a kritikus szintet, ami szinte kezelhetetlen helyzetet teremt a kórházakban. Az adócsökkentés kedvező hatása ugyanakkor, hogy az orvosok nettó bére emelkedni fog. Nem jelentősen, mert ezek a bérek sajnos nem abban a sávban találhatók, ahol a 16 százalékra váltás túl sokat hozna. Ez még inkább igaz az ápolókra és a nővérekre, akik persze a gyerekek utáni kedvezmények előnyeit élvezhetik majd.