• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elhanyagolt egészségügy – sikerpropagandába csomagolva

Lapszemle 2023.06.03 Forrás: hirklikk.hu
Elhanyagolt egészségügy – sikerpropagandába csomagolva

Kökény Mihály szerint a számok is azt mutatják, hogy Orbán és kormánya hihetetlen felelőtlenséggel és cinizmussal hanyagolja az egészségügyet.

A számok is azt mutatják, hogy Orbán és kormánya hihetetlen felelőtlenséggel és cinizmussal hanyagolja az egészségügyet, a felelős tisztségviselők és politikusok pedig elképesztően gátlástalan, hazug sikerpropagandába csomagolják mindezt.” Egyebek között erről beszélt a Hírklikknek Kökény Mihály, akit egy, a minap napvilágot látott reprezentatív felmérés kapcsán kerestünk meg. Ebben arra jutottak, hogy az utóbbi évben a magyarok mintegy harmada vett igénybe magánegészségügyi szolgáltatást, átlagosan 137 ezer forintot hagyva ott. A korábbi egészségügyi miniszter szerint egyáltalán nincs rendben, hogy az egészségügyre kiadott minden száz forintból körülbelül egyharmadot a magánszolgáltatókra költünk, miközben rendületlenül fizetjük az egészségbiztosítási járulékot. Kiutat azonban egyelőre nem lát ebből a helyzetből.

A magyarok csaknem harmada járt magánorvosnál az elmúlt egy évben, ők tavaly átlagosan 137 ezer forintot hagytak ott. 2022-ben átlagosan 74 ezer forintot ment el gyógyszerekre – derül ki az UNION Biztosító megbízásából az NRC által 1200 fő megkérdezésével elvégzett reprezentatív kutatásból. 

Hova vezet az, hogy egyre többet költünk magánegészségügyi szolgáltatásokra, pusztán azért, mert a tb-finanszírozott ellátást nem tudjuk kivárni/nem tartjuk megfelelőnek? Mi lesz azokkal, akik ezt nem engedhetik meg maguknak?

„Már elég régóta látjuk, hogy a magyar egészségügy is kettészakadt, kétosztályossá vált: a fapados állami iszonyú várólistákkal, borzasztó orvos- és nővérhiánnyal küszködik, s ezért egyre többen veszik igénybe a magánszolgáltatásokat” – mondta a korábbi egészségügyi miniszter. Hiába az orvosok, ápolók áldozatkészsége, pénzhiány van, a körülmények, a kiszámíthatatlan intézkedések következtében a betegek borzasztó hosszú várakozásokra számíthatnak, ezért még azok közül is sokan a magánszolgáltatókhoz fordulnak, akiknek az anyagi helyzete ezt nem teszi lehetővé. 

Összességében Kökény nem tartja meglepőnek a felmérés eredményét, s esélyt sem nagyon lát egyhamar a változásra. Mint mondja, a kormány ugyan időnként ad némi alamizsnát, most például az ápolónőknek, vagy korábban az orvosok bérét emelték meg jelentősebben, de a teljesítmény szerinti differenciálás nem megfelelő, s így van egyfajta tudatos visszatartás is. Akkor is megkapja a fizetését, ha kevesebbet operál, nem szólnak rá, hiszen annak is örülnek, ha van valaki bizonyos szakterületeken. 

„A számok is azt mutatják, hogy Orbán és kormánya hihetetlen felelőtlenséggel és cinizmussal hanyagolja az egészségügyet, a felelős tisztségviselők és politikusok pedig elképesztően gátlástalan, hazug sikerpropagandába csomagolják mindezt” – szögezte le, hozzátéve: a kormányzati befolyás alatt lévő hatalmas médiabirodalom ráadásul ezt fel is hangosítja. Aki pedig nem hall mást, és éppen nincs dolga sem neki, sem a családjának az egészségüggyel, meg van győződve arról, hogy az úgymond nemzeti polgári kormány diadalra viszi az országot, sőt, megteremtette a Kánaánt. Ám azonmód skizofrén helyzetben lesz, amikor kapcsolatba kerül az állami egészségüggyel.

További részletek a Hírklikk cikkében.