• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elhunyt Grosics Gyula

Lapszemle Forrás: mno.hu

A Nemzet Sportolója 88 éves volt.

Az Aranycsapat legendás kapusát csütörtökön szállították kórházba, ahol – a családtagok elmondása szerint – péntek délelőtt, álmában érte a halál.

Bár édesanyja papnak szánta, ám 13 évesen már a helyi futballcsapat kapuját őrizte. A szülői tanács miatt később a világon először – a papi reverendához hasonló – fekete kapusmezben állt a gólvonalra, innen kapta a Fekete Párduc becenevet – írja a Hír TV tudósítása nyomán az mno.hu portálja.

A dorogi évek után a MATEOSZ, majd 1950-től a Honvéd kapuját őrizte, amellyel háromszor volt magyar bajnok. 1947-ben volt először válogatott, 86-szor lépett pályára nemzeti színekben. Három világbajnokságon szerepelt. Az Aranycsapat első számú kapusaként 1952-ben olimpiai bajnok, 1954-ben világbajnoki ezüstérmes volt, és ő védte a magyar válogatott kapuját a Wembley-ben, amikor az évszázad mérkőzésén a magyar válogatott 6-3-ra legyőzte Angliát.

Számomra érzelmileg ez a csapat óriási szolgálatot tett. A tizenötmillió magyarnak határon belül és kívül. Abban az időben kegyetlen, véres időket éltünk. Börtönök, akasztófák, internálótáborok, félelem, csengőfrász. Ebben a társadalmi helyzetben kialakult egy csapat, amely ha csak néhány 90 percre, de magával tudta vinni a tizenötmillió magyart. Hosszú időn keresztül úgy éreztem, hogy nem 11-en játszunk az ellenfelekkel szemben, hanem 15 millióan – nyilatkozta a Hír TV-nek korábban Grosics Gyula a legendás labdarúgó.

Buzánszky Jenő, aki Grosics Gyula halálával az egyetlen élő tagja maradt a legendás Aranycsapatnak, mély fájdalommal értesült barátja elvesztéséről. A távirati irodának azt nyilatkozta: épp ma délután kellett volna Grosiccsal Berlinbe utazniuk, a Német Labdarúgó Szövetség ugyanis meghívta őket az 1954-es berni világbajnoki döntő 60. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségre, de betegsége miatt Grosics már korábban lemondta az utat. Buzánszky Jenő úgy fogalmazott: remélte, hogy felgyógyul és ismét közösen mehetnek majd ünnepségekre és baráti összejövetelekre. Mint mondta, Grosics örökre a barátja marad.