• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Elismerésben részesült Dr. Bartos Gábor

Lapszemle 2019.11.04 Forrás: duol.hu
Elismerésben részesült Dr. Bartos Gábor

A díjat 1982-ben alapították, s azóta 25 érsebészt tüntettek ki kimagasló klinikai érsebészeti tevékenységéért vagy kutatásért.

A magyar érsebészet legmagasabb kitüntetésében, „Soltész Lajos Emlékérem”-ben részesült dr. Bartos Gábor PhD főorvos, a Szent Pantaleon Kórház Sebészeti Osztályának nyugalmazott osztályvezetője az idén Balatonfüreden megrendezett „Angiológiai Napok” alkalmával - adta hírül a duol.hu.

A díjat 1982-ben alapították, s azóta 25 érsebészt tüntettek ki kimagasló klinikai érsebészeti tevékenységéért vagy kutatásért, illetve „honoris causa” életmű díjként. Az idén a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Vezetősége Bartos főorvos munkásságát találta érdemesnek arra, hogy átnyújtsa számára az elismerést.

1973-ban kapott osztályvezető főorvosi kinevezést a Dunaújvárosi Kórház Általános Sebészeti Osztályára, melyet 1997-ben történt nyugdíjba vonulásáig vezetett. Vezetői munkásságához kötődik az osztály bővítése, technikai fejlesztése, a műtéti repertoár korszerűsítése, főként a gasztroenterológiai és az onkológiai műtétek terén. Dunaújvárosban ő honosította meg az érsebészeti tevékenységet. Szerepet vállalt az Intenzív Betegellátó Osztály létrehozásában is. Osztályán precíz, pontos munkát követelt, tevékenységét naprakész tudományos ismeretekkel, igényes szakmai színvonalon, maximális betegcentrikussággal végezte. Saját fejlesztéssel, elsők között kezdte el a mikroszámítógépes sebészeti dokumentációt.

Munkája kezdetétől befejezéséig alkalmazták az infekció-regisztert, amely itthon unikumnak számított. Stabil tudással rendelkező szakorvosgárdát épített ki. Munkatársai kilenc sebészeti, négy érsebészeti szakképesítést szereztek. Két volt munkatársa lett osztályvezető sebész főorvos, további egyikük pedig más területen orvos vezető. Az irányítása alól kikerült sebészek máshol is, külföldön is megállják helyüket.

Tudományos munkái a kísérletes kalluszgyógyulás, az érprotetika és a műanyagháló-kutatás, az érsebészet, a gasztroenterologiai sebészet, a sebészi infektológia, illetve a hasfali sérvek műanyaghálós kezelésének témakörét érintik. 160 írásbeli közlése van, valamint 187 szóbeli és poszterbemutatást tartott - sorolta a lap. A teljes életműről a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink