• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ellenőrzést tartott a munkavédelmi felügyelőség

Lapszemle Forrás: Zalai Hírlap

Kirívó hiányosságot nem tártak fel, viszont számos jó ötlettel is találkoztak a felügyelők.

A Zala Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének munkatársai június végén-július elején összesen 22 munkáltatónál vették górcső alá, hogy betartják-e a tomboló kánikula idején a dolgozóik védelmét szolgáló előírásokat. Kertészetekben, állattartóknál, őrző-védő cégeknél, közműépítőknél, a kereskedelemben, a fa- és gépipar területén, postákban és varrodákban vizsgálódott a négy felügyelő – olvasható a zalaihirlap.hu portálján.

A munkáltatóknak korlátlan mennyiségű, 14-16 fok közötti ivóvizet kell biztosítani dolgozóik számára, valamint óránként 5-10 perc szünetet, ami egyébként beleszámít a munkaidőbe - mondta el az ellenőrzések fő irányát Nagy Vid László, a munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerv igazgatóhelyettese, hozzátéve: a védőital nem kötelezően ásványvíz, akár csapvíz is lehet, utóbbi miatt korábban előfordult, hogy a hatóságnál bejelentést tettek a dolgozók. Nem jogosan. A korlátlan mennyiségű védőitalt mindenütt biztosították a dolgozóknak, ahogy az előírt szünetet is, apróbb szabálytalanságokat azonban tapasztaltunk, például azt, hogy az ásványvizet kirakták a tűző napra.

Az ellenőrzés kirívó hiányosságot nem tárt fel. Viszont számos jó példával is találkoztak a felügyelők: a nagy melegre tekintettel több cégnél előrehozták a munkakezdés időpontját, volt, ahol hajnali 5-re, másutt pedig 6-tól 10-ig tartott csak a 8 órás műszak teljes fizetésért.

A telepített munkahelyeken a felügyelők tapasztalatai szerint általában automatából biztosították az ásványvizet, egy állattartó pedig a nagy melegben korlátlan mennyiségű hűtött tejet bocsátott a dolgozók rendelkezésére. Volt, ahol sátrat építettek a munkavégzéshez, míg másutt, például egy faipari cégnél, napernyőt szereztek be.

Fontos, hogy a dolgozók a nagy melegben minél több vizet igyanak, lehetőleg 15-20 percenként, akkor is, ha nem szomjasak. Kerüljék az alkoholt és a koffeintartalmú italokat, például a kávét és a teát, mert ezek dehidratálják a szervezetet, azaz csökkentik a folyadékmegtartó képességet - sorolja az igazgatóhelyettes. - Ha mód van rá, a munkanapot úgy tanácsos megszervezni, hogy a nehezebb munka lehetőleg a hűvösebb időszakra essen, s célszerű valamilyen árnyékolásról gondoskodni. Ha megoldható, szabadtéri munkahelyeken, például útépítéseknél, a legnagyobb sugárzás idején, azaz 11 és 15 óra közt tanácsos árnyékosabb helyeken dolgoztatni.

Vannak munkakörök, például a festő, ahol illékony veszélyes anyagokkal dolgoznak, amelyeknek a magas hőmérséklet miatt nagyobb a párolgásuk, így jobban szennyeződik a levegő is, fontos tehát, hogy megtegyék a megfelelő óvintézkedéseket. Az elsősegélynyújtókat pedig fel kell készíteni a hőség okozta rosszullétek, például a hőguta vagy a napszúrás kezelésére – húzta alá Nagy Vid László.