• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sürgetik az egészségügyi reformot

Lapszemle Forrás: kronika.ro

Jelenleg egy 2006-os törvény alapján működik a romániai egészségügy.

Nagyváradra érkezett a hétvégén az egészségügyi törvénytervezet vándor-vitasorozata. A 14 állomásos konzultációs körút váradi alkalmán részt vett Florian Bodog egészségügyi államtitkár, illetve Claudiu Pop Bihar megyei kormánybiztos is. Utóbbi a konferencia előtti sajtótájékoztatón elmondta: jelenleg egy 2006-os törvény alapján működik a romániai egészségügy. „Szükség van a reformra" – jelentette ki a prefektus, aki hozzáfűzte az is, az új egészségügyi törvény megalkotását széles körű konzultációsorozatnak kell megelőznie, amelynek során az érintettekkel, orvosokkal és kórházigazgatókkal is egyeztet a minisztérium – írja a kronika.ro.

Claudiu Pop az új törvény egyik legfontosabb célkitűzéseként említette azt, hogy a legjobb romániai orvosok ne külföldön gyümölcsöztessék tudásukat és tapasztalatukat.

Florian Bodog államtitkár, a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Karának dékánhelyettese röviden felsorolta azokat a pontokat, amelyekben változás várható az új törvénykezésnek betudhatóan. Felidézte: a reformok kidolgozása már két évvel ezelőtt elkezdődött, a jelenleg érvényben lévő törvényt azonban már annyiszor módosították, hogy több változtatást már nem lehet ejteni rajta, ezért van szükség a teljesen új szabályozásra.

A reform egyik sarkalatos pontja, hogy a minisztérium továbbra is képes legyen ellenőrzés alatt tartani a rendszert – ellenpéldaként az államtitkár arra emlékeztetett, milyen káoszt okozott az a felvetés, hogy a SMURD rohammentő-szolgálat mellett magánvállalatok is szerepet kaptak volna.

Ugyanakkor az egészségbiztosítási pénztárak átalakulnak. Bodog elmondása szerint megyei szinten privát biztosítók jelennek majd meg, míg az állami rendszer megyei fiókjainak helyét 10-12 regionális központ veszi majd át. „Meg kell szüntetni az állami biztosítási pénztár monopóliumát" – jelentette ki. Hozzátette: fontos pont lesz az új törvényben az is, hogy a szociális háló garantált maradjon, ugyanakkor az egészségügyi biztosítás többszintűvé válik. Sürgős teendő tehát a biztosítási alapcsomag kidolgozása.

A szolidaritás jelszava alatt a törvény megalkotói megpróbálják elérni, hogy azok a személyek, akik mostanáig mentesültek az egészségügyi hozzájárulás alól, a többiekhez hasonlóan valamilyen mértékben járuljanak hozzá a rendszer fenntartásához. Florian Bodog ugyanakkor arról biztosította a hallgatóságot, hogy a sürgősségi ellátásban semmi nem változik. Az ingyenes gyógyszerek listája is változatlan marad. Azonban fontos szempont lesz, hogy egy bizonyos gyógyszert az orvos csak arra a betegségre írhat fel, amelyre való.