• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ellepi a kórházakat a számvevőszék

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

A pénzügyi-gazdasági kérdések eldöntéséhez ugyanolyan tudásra – szaknyelven protokollokra – van szükség, mint a gyógyításhoz.

A tavaly feltárt súlyos szabálytalanságok miatt idén tovább folytatja a közkórházak ellenőrzését az Állami Számvevőszék (ÁSZ) – tudta meg a Magyar Idők. Az ÁSZ a múlt évben megvizsgált tíz intézménynél súlyos irányítási, pénzügyi és vagyongazdálkodási hiányosságokat tártak fel, s gyakoriak voltak a közbeszerzési szabálytalanságok is. Az ÁSZ azt igyekszik tisztázni, hogy az érintett kórházakban megfelelően kezelik-e a rájuk bízott vagyont, szabályszerű-e az intézmények gazdálkodása, s a vezetők megtettek-e mindent a korrupció kockázatának minimálisra szorításáért.

– Az egészségügy legnagyobb szervezetei évről évre többmilliárdnyi közpénzt költenek el, miközben jelentős értékű állami vagyont kezelnek. A számvevőszék emiatt szeretne átfogó képet készíteni a hazai kórházi szféra gazdasági-pénzügyi helyzetéről – mondta el a lap kérdésére az ÁSZ felügyeleti vezetője. Salamon Ildikó hozzátette: a számvevőszék már korábban megkezdte a munkát, tavaly tíz nagyobb kórház ellenőrzése zárult le.

– A pénzügyek körül sok probléma akadt: az ellenőrzött tíz kórház közül hat gazdálkodása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, s a másik négy is csak részben teljesítette az elvárásokat – idézte vissza a felügyeleti vezető. A közbeszerzések területén még rosszabb helyzettel szembesültek a számvevők. Az állami kórházak egy sor terméket és szolgáltatást csak a szigorúan szabályozott közbeszerzési eljárásokkal rendelhetnének meg, ehhez képest a tíz ellenőrzött intézményből egyik sem tartotta be a közbeszerzési törvény előírásait. – Ez azon túl, hogy akadályozza az átláthatóságot, korrupciós veszélyeket is felvet – mondta Salamon Ildikó. Hozzátette: a közbeszerzési anomáliák jelentőségét az mutatja a leginkább, hogy az érintett tíz intézmény éves szinten összesen 110 milliárd forint körüli összegből gazdálkodott.

De nem csak a kiadások, a gyógyintézeteknél lévő közvagyon dolgában sem volt minden rendben. A vizsgált kórházak közül három vagyongazdálkodása nem felelt meg a követelményeknek, a másik hét pedig csak részben tudott eleget tenni a jog elvárásainak. Mindez annak fényében különösen figyelemre méltó, hogy a tíz intézmény 2014-ben nem kevesebb mint százmilliárd forintnyi közvagyont kezelt.

A számvevőszéki tapasztalatok szerint szükséges a kórházi szféra pénzügyeinek, gazdálkodásának átalakítása. Az ÁSZ-nál úgy vélik: a pénzügyi-gazdasági kérdések eldöntéséhez ugyanolyan tudásra – szaknyelven szólva egységes protokollokra – van szükség, mint a gyógyításhoz.

Legolvasottabb cikkeink