• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Előre kérnének pénzt a szakrendelők a betegektől

Lapszemle MA 06:26 Forrás: economx.hu
Előre kérnének pénzt a szakrendelők a betegektől

Fontos lenne az ultrahang, a kardiológia, az urológia, az endokrinológia és az angiológia területén a várólista program bevezetése.

Egy jó időre lekerült a szakrendelők államosításának témája a kormány asztaláról, mondta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár egy egészségügyi konferencián. Bemondták az ezer forintos lemondási díjat is, de ez csak tervezet, írja az economx.hu

A legnagyobb szakorvoshiányt a járóbeteg-ellátásban a kardiológia, a radiológia, a bőrgyógyászat és a szemészet területén tapasztalhatnak a betegek. Fontos lenne az ultrahang, a kardiológia, az urológia, az endokrinológia és az angiológia területén a várólista program bevezetése.

Az állásfoglalás felvetéseire reagált  Takács Péter, és elmondta, a nyugdíj után visszafoglalkoztatott szakdolgozók esetében ősszel megoldódnak a problémák és már nem kell az ápolóknak a nyugdíjpótló támogatásokra hosszú hónapokat várni.

Az állami- és magánellátás viszonyáról elmondta, hogy a szétválasztási folyamat végére érnek lassan.

Az orvosok teljesítményével kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy a gyógyítók 10-15 százaléknak a teljesítménye esett vissza, és az általuk képviselt etikátlan betegellátás rányomja az egészségügyre a bélyeget.

A JIR-rel kapcsolatban kiemelte, ha valaki nem a területi ellátási kötelezettség szerinti rendelőbe kap időpontot, akkor már a jogszabály szerint nem lehet „elhajtani” a pácienst, erősítette meg Takács Péter. 

Úgy fogalmazott, az e-beutalók elfogadása jó hatékonysággal bír, de még mindig sok helyen kérik a beutalót papír alapon, ami rossz szájízt okoz, ezt lassan felejtsük el, mondta a szakdolgozók konferenciáján az egészségügyért felelős államtitkár. Erre reagálva Pásztélyi Zsolt, a Medicina 2000 Szövetség elnöke megjegyezte, azért kérik papír alapon a beutalót például a Vasútegészségügyben, mert az e-rendszerben nem látszik, hogy melyik intézménybe utalták be a beteget. 

Az államtitkár elismerte, hogy a finanszírozás területén van jócskán teendő, ugyan a járóbeteg-ellátásban az alapdíjat nem emelték 2010 óta, de külön soron érkezik a munkabér támogatás. Márpedig az intézmények bevételeinek az 55 százaléka bértámogatásban manifesztálódik, tette hozzá az államtitkár.

Az előjegyzett betegek 30 százaléka nem jelenik meg a szakrendelésen, mondta Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese. 

Szóba került, hogy a szakrendelők esetleg egy ezer forintos lemondási díjat vezessenek be, ez nem vizitdíjat jelentene. Technikailag ez úgy nézne ki, hogy elkérnek a betegtől az időpont foglalásakor egy jelképes összeget, amit ha megjelenik a rendelésen, akkor visszakapja.

További részletek az economx.hu-n