• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Elsősegély krízisben lévőknek

Lapszemle Forrás: baon.hu

A nap 24 órájában fogadják a hívásokat a lelki elsősegély telefonszolgálat kecskeméti önkéntesei.

Az ünnepek után többen hívják a 116-123-as segélyhívót, mint karácsonykor. December 22-23-án négy krízishívás és két öngyilkossági hívás is befutott a Lelki Elsősegély Telefonszolgálat kecskeméti ügyelőihez – közölte Farkas Éva pszichológus, a LET kecskeméti stábjának vezetőjétől. Az ünnepnapok idején zömmel magányos, egyedülálló emberek kértek figyelmet a lelki segélyvonalon – olvasható a Petőfi Népe – online oldalán.

Azoknak az egyedülálló, beteg embereknek, akik ki sem tudnak mozdulni a lakásukból, ilyenkor mi jelentjük a világot – húzta alá a szakember.

Jellemző – folytatta Farkas Éva -, hogy a valami miatt elkeseredett emberek csalódottságot éreznek, hogy olyat vártak az ünneptől, ami nem teljesült. Ilyenkor főként nehéz élethelyzetben lévő, reményvesztett emberek hívják a szolgálatot. Akik csak társalogni szeretnének, azoknak finoman jelezzük is, hogy örülünk a hívásának, de foglalja a vonalat azoktól, akik krízishelyzetben vannak, és valóban lelki segítségre szorulnak. A karácsonyi időszakban a családi veszekedések, az aprónak tűnő problémák is jobban megviselik érzelmileg az embereket. A kiboruláshoz elég egy csőtörés, vagy ha a nagy készülődésben elromlik a gáztűzhely. Az érzelmi gondok akkumulálódnak, és könnyű eljutni egy olyan pontra, amikor nem látszik kiút a bajból, remény a dolgok jobbra fordulására.

Szilveszterkor is elég gyakran csörög a telefon, de ilyenkor több a vicces betelefonáló, a december 31. nálunk is szilveszteri hangulatban telik. Még az év első napjai is csendesek, majd az év második hetétől kezdődően jelentkeznek a súlyos problémákkal terhelt betelefonálók – tette hozzá a pszichológus, aki elmondta azt is, hogy Kecskeméten jelenleg 14 önkéntes ügyelő van a stábban. Napközben hat órás váltásban viszik a szolgálatot, éjszaka 12 óráznak.

A szakember elmondta azt is, hogy jelenleg is toboroznak új ügyelőket. Januártól indul a következő képzésük, azt szeretnék elérni, hogy Kecskeméten a nap 24 órájában működhessen a szolgálat. Olyan önkénteseket hívnak, akik legalább érettségivel rendelkeznek, betöltötték a 25. életévüket, stabil családi, egzisztenciális hátterük van, és nem utolsó sorban van bennük nyitottság, empátia, tolerancia, szeretnek beszélgetni az emberekkel. Annak sincs elvben akadálya – tette hozzá Farkas Éva, hogy az interneten is elérhetőek legyenek a szakképzett ügyelők, azonban ehhez meg kellene duplázni az ügyelőik számát, valamint a jelenlegi egy helyiségüket kettőre bővíteni, mivel két beszélgetés egy légtérben zavarná egymást. Skype-on a TLG (Református Telefon - lelkigondozás) érhető el, de csak az esti órákban. Az ingyenesen hívható lelki segélyszolgálat telefonvonala a nap 24 órájában elérhető – emelte ki a pszichológus.

A jelentkezők 10 hónapos, csoportos képzést indítanak, ami heti egy esti foglalkozást jelent. A sikeres záróvizsgáról tanúsítványt kapnak. Jelentkezni lehet a 76/481-722-es üzenetrögzítős telefonszámon, illetve e-mailen: kecskemet23@sos505.hu.

Legolvasottabb cikkeink