• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kánkánt járnak az ápolók

Lapszemle Forrás: Szabad Föld Online

Este fél nyolc. Dideregnek a bejárat előtt. Megvárják egymást, csak utána mennek be a próbaterembe.

Tizenhárom elszánt egészségügyi dolgozó, akik szerdánként tánctanárhoz járnak, péntek esténként pedig a kórházi étterem folyosóján gyakorolnak. Nevük is van: Retromantic. Az öltözőben hatalmas hangzavar. Amíg a lányok-asszonyok készülődnek, kitárgyalják a napi eseményeket. A társaság mozgatórugója, a tánccsoport vezetője Komlódiné Andó Erika – írja a szabadfold.hu portálja.

Négy évvel ezelőtt alakultunk a kecskeméti kórház kilenc osztályának munkatársaiból. Van köztünk ápolónő, főnővér, műtős, beteghordozó, szakács. Minden évben megünnepeljük az ápolók napját, szórakoztató műsorok is szoktak lenni. Egyszer azt mondta az igazgatónőnk, hogy minek ide fellépőket hívni, amikor mi is tudunk táncolni, ráadásul nekünk gázsit sem kell fizetni. Valóban, megelégszünk azzal, ha sikerül jó hangulatot teremteni, úgyhogy nekivágtunk – kezdi el a történetet a tánccsoport vezetője.

Első nagyobb megmérettetésünk Egerben volt, a kórházszövetség egészségügyi dolgozókat kicsit másképp bemutató országos rendezvényén, ahol második helyezést értünk el. Koreográfiánk szerint idősnek maszkíroztuk magunkat, majd amikor megszólalt a vérpezsdítő zene, ledobtuk a kopott ruhánkat és megfiatalodva rock and rolloztunk. Tavaly ABBA-slágerekre roptuk az ápolási kongresszuson. Már akkor meghívtak bennünket a következőre. Nem vihetjük ugyanazt a műsort, ezért most kitaláltuk, hogy kánkánozni fogunk.

Három férfit is sikerült „bepalizni", igaz, senki nem kényszerítette őket. Viccesen azt mondják magukról, hogy botlábúak, de azért mindent megtesznek a siker érdekében.

Mindig szerettem a társaság középpontjában lenni – árulja el Halász József műtőssegéd. – De az eleinte furcsa volt, hogy ki kell állnom a reflektorfénybe. A tánc érdekes színfolt az életemben, és tökéletes kikapcsolódás. Remek csapat jött össze. Szinte mindenkivel találkozom a kórházi munka során, köszönünk egymásnak és már szaladunk is tovább. A próbák szüneteiben viszont többet tudunk beszélgetni.

A tánctanár apró termetű, örökké mosolygó energiabomba. A kecskeméti Grapevine Show Dance Klub egyik alapítója, Huszár Ildikó pályafutása során megannyi világversenyen diadalmaskodott már, párjával, Varga Attilával az 1993-as Ki mit tud?-on is nyert, most a tanításnak szenteli az életét. Ezúttal egy 5 perc 20 másodperces kánkánegyveleg koreográfiájával bűvöli a Retromanticot.

Ne siessetek annyira! Meghaltok, ha végig kell táncolni az egészet! – figyelmezteti a nagy elánnal mozgásba lendülő egészségügyiseket. Nekünk pedig azt mondja, tüneményesek a kórházi amatőrök, imádja őket. Azzal eleve számol, hogy a férfiakkal türelmesebbnek kell lennie. Egy idő után mindenki belefeledkezik a táncba, megszabadulnak a felgyülemlett feszültségektől. Ildikó sincs ezzel másként, megannyi problémán átsegítette már a tánc.

Legolvasottabb cikkeink