• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elsősorban nálunk tarolnak a dizájnerdrogok

Lapszemle Forrás: nol.hu

Olcsóbbak a klasszikus kábítószereknél, a hatásuk jobb, pontosabban gyorsabban jelentkezik.

S nem utolsósorban a fogyasztásukat a törvény nem bünteti. Pedig sokkal veszélyesebbek. Január elsejétől ismét változtak a kábítószerekkel kapcsolatos büntető jogszabályok. A 2012. március elsejétől hatályos törvénymódosítás még csak az újfajta, úgynevezett dizájnerdrogok terjesztőinek a büntetését tette lehetővé, a fogyasztók továbbra is (büntetőjogi) következmények nélkül használhatták a legkülönbözőbb fantázianeveken forgalomba hozott szereket. Ennek az idilli állapotnak vetett véget az újabb jogszabályváltozás, amely szerint tíz gramm feletti mennyiség birtoklása már az újfajta anyagok esetében is büntetendő – írja a nol.hu portálja.

Európában a leginkább épp Magyarországon nyertek teret az újfajta tudatmódosítók. Ennek három fő oka van: olcsóbbak a klasszikus kábítószereknél, még a nálunk legkelendőbb marihuánánál is, a hatásuk jobb, pontosabban gyorsabban jelentkezik, s nem utolsósorban a fogyasztásukat a törvény nem bünteti. Ez a három ok épp elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy hétvégenként tízezrek fogyasszanak olyan szereket, amelyeknek a szervezetükre gyakorolt hatása pontosan nem ismert – de még csak hozzávetőlegesen sem – , s ők maguk is csak ismerőseiktől, hallomásból tudnak valamit arról, hogy a szer hatására mi történik majd velük, a szervezetükkel.

Bár az újfajta szerekből tíz gramm iszonyatosan nagy mennyiség, már-már kiskereskedelmi tétel, „legalább már fenyegetve érzik magukat" azok a vagány ifjak is, akik a házibulik, baráti összejövetelek drogbeszerzői voltak. Ennek ellenére rendőrségi körökben sem tartják valószínűnek, hogy a jelenlegi „szigorítás" tartósan elegendő lesz az újfajta szerek terjedésének akár csak a lassításához is, és úgy vélik, hamarosan további lépéseket kell tennie a jogalkotónak a dizájnerdrogok fogyasztásának visszaszorításáért.

Az úgynevezett dizájnerdrogokat Kínában gyártják, onnan rendelik meg a magyar dílerek, jellemzően szlovákiai címekre, mert az ott érvényes szabályozás miatt északi szomszédunk területén háborítatlanul birtokolhatók és feldolgozhatók az új szerek. Bár kétségtelen, hogy a feldolgozást, ami az esetek nagy részében tablettázást és csomagolást jelent, már nagyban végzik Magyarországon is. És ha nem volna elég az anyag ismeretlen hatásmechanizmusában rejlő kockázat, a tablettázással a terjesztők még rátesznek egy lapáttal. Az elmúlt években lefoglalt tabletták vizsgálata során ugyanis kiderült: a rossz vagy csak rosszul beállított tablettázógépek és a technológiai előírások be nem tartása miatt az egy helyen és egy időben készült tabletták hatóanyag-tartalma között akár 10–30-szoros is lehet a különbség. Azaz az egyik tablettától „elszáll" valaki, a másikba meg belehalhat.

Zacher Gábor toxikológus, a téma szakértője és más orvosok is számtalanszor elmondták, leírták és nyilatkozták: ezeknél a szereknél gyakran csak egy cseppnyi a különbség a halálos adag és a vágyott flash között. Úgy tűnik, mindhiába – emeli ki a portál.