• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Öngyilkossági hírek rossz médiatálalása

Lapszemle Forrás: magyarhirlap.hu

A média szerepe az öngyilkosságok megelőzésében címmel tartottak tegnap szimpóziumot.

A Magyar Pszichiátriai Társaság VIII. Nemzeti Kongresszusán Balázs Judit gyermekpszichiáter kifejtette: szerinte sokat számít, hogy a médiumok hogyan kezelik a témát – írja a magyarhirlap.hu.

A test és a lélek határát boncolgató orvoslás a központi témája a Magyar Pszichiátriai Társaság VIII. Nemzeti Kongresszusának. A tematika aktuális, mivel Magyarországon még nem magától értetődő a testi betegségek pszichés vonatkozásával foglalkozni. A tegnap délelőtti szimpóziumon a média szerepét boncolgatták a hazánkban vezető halálozási oknak számító öngyilkosságok elkövetésében. Balázs Judit gyermekpszichiáter rámutatott, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) felmérései szerint a kontinensen naponta négyszáz ember végez magával, ami olyan, mintha mindennap lezuhanna egy Boeing 747-es repülőgép, és a katasztrófát senki nem élné túl.

Balázs Judit elmondta, sokat számít, hogy egyes híradások hogyan tálalják a tragikus események körülményeit, mivel az úgynevezett esékeny emberekből a rosszul közölt hírek „utánzási vágyat" válthatnak ki.

A témában előadást tartott a média- és hírközlési biztos is, aki egy két éven át tartó magyarországi kutatás eredményeit mutatta be. Az eltelt időben összesen 3482 órányi híradást elemeztek, ezekből mintegy tizenhárom órányi tudósítás szólt öngyilkosságokról. Bodonovich Jenő rámutatott, a vizsgált anyagok többségében elkövették azokat a hibákat, amelyek az öngyilkosságra hajlamos vagy azt fontolgató nézőt megerősíthetik tervében. Például részletesen bemutatják a tragédia helyszínét, az áldozat környezetét, családját, szomszédait, és sokszor – jellemzően külföldön – még búcsúlevelet és önarcképet is csatolnak a hírhez. A médiabiztos elmondta, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság készített egy ajánlást, amely tartalmazza azokat a kritériumokat, amelyeket betartva megfelelően kezelhetők a vonatkozó témák.

Mint mondta, minden esetben meg kell szólaltatni pszichiátert is, és a hírblokk végén fel kell tüntetni azokat az elérhetőségeket, amelyeken a kétségbeesett helyzetben lévő személy segítséget tud kérni, megelőzve így az esetleges öngyilkossági kísérletet.