• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Eltűnnek a gyógyászati célra szánt tápszerek?

Lapszemle 2018.09.21 Forrás: vg.hu Szerző:
Eltűnnek a gyógyászati célra szánt tápszerek?

Egy uniós rendelet miatt 20-30 százalékos is lehet a forgalomcsökkenés, termékek tűnhetnek el a polcokról.

Egy jövő februártól hatályos uniós rendelet szigorítja a speciális gyógyászati célra szánt tápszereknél alkalmazható jelöléseket: kizárja a tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások alkalmazását, és a kategória elnevezését speciális gyógyászati célra szánt tápszerről speciális gyógyá­szati célra szánt élelmiszerre módosítja.

„Értjük e törekvések indokát, bár nehezen tudunk vele azonosulni” – mondta a Világgazdaságnak Bérci István, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének (Mékisz) elnöke. A termékeket étrend-kiegészítővé kell átsorolni, ezért az áfatartalmuk 5 százalékról 27 százalékra emelkedik.

A legnagyobb probléma az, hogy a kötelezően alkalmazandó jogi szabályozást kiegészítették egy bizottsági közleménnyel és olyan – kötelező jogerővel nem rendelkező – útmutatókkal, amelyek egyes szakértők szerint kizárják a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek jelentős részét a további forgalmazásból, miközben ezek a termékek már meglehetősen régóta forgalomban vannak. Ezt azért tartja abszurdnak a szövetség, mert a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek és élelmiszerek definíciója gyakorlatilag nem változik.

Az érintett tápszerek között az étrend-kiegészítők számos húzóterméke megtalálható, ilyenek például az ízületi betegségben, szembetegségben vagy D-vitamin-hiányban szenvedők különleges táplálkozási igényeinek kielégítésére szolgáló szerek, de ide tartoznak az antibiotikumos kezelés vagy a gyomor- és bélrendszeri fertőzés utáni különleges táplálkozási igényhez igazodó összetételű, élőflórát tartalmazó speciális – gyógyászati célra szánt – tápszerek is.

Arra számítanak, hogy a kiélezett piaci verseny miatt a termékek fogyasztói ára csak kisebb mértékben fog emelkedni, tehát az áfaemelkedés jó részét a vállalkozások kényszerűen magukra vállalják, ami jelentős költségeket és profitvesztést generál majd a gyártóknál és a forgalmazóknál. Mivel az áfaátvállalás a kis cégeknek súlyos gondot okozhat, az átsorolás miatt egyes márkák akár meg is szűnhetnek Bérci István szerint - idézte a lap.

Legolvasottabb cikkeink