• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elutasított ombudsmani kezdeményezések

Lapszemle Forrás: mno.hu

A törvénymódosítási kezdeményezések mintegy harmadát nem fogadja meg a kormány.

Az ombudsman törvénymódosítási kezdeményezéseinek csaknem harmadát elutasítja a kormányzat – derül ki Székely László összeállításából, amelyet a Magyar Nemetnek készített.

Az adatok szerint csak tavaly félszáz törvénymódosítást kezdeményezett az ombudsman, mert valamelyik jogszabály vagy a szabályozás hiánya jogsérelmet okozott. A biztos kérése ellenére továbbra sincs törvényben rögzítve például a védőnői szolgáltatás kötelező igénybevétele, pedig az utóbbi időben több olyan tragikus gyermekhalál is történt, ahol a család hosszabb ideje nem engedte be lakásába a védőnőt. A Magyar Nemzet rendszeresen beszámol az alapvető jogok biztosa által feltárt visszásságokról, jogsérelmekről, illetve a Székely László által kezdeményezett törvénymódosítási javaslatokról. A lap most arra volt kíváncsi, hogy a szakminisztériumok és a kormányzat milyen arányban fogadja meg az ombudsman törvénymódosítási kezdeményezéseit, illetve melyek voltak azok az ügyek, amelyekben a kormányzat a jogsérelmek ellenére sem volt hajlandó változtatni a jogszabályokon – olvasható az mno.hu portálján.

Az ombudsman 2015-ben 140 jelentést adott ki, amelyek közül mintegy ötven ügyben kezdeményezte valamely jogszabály módosítását vagy a jogi környezet áttekintését. 2016 első felében is arányaiban közel ugyanennyi jogalkotási javaslat született. A javaslatok közel kétharmadát fogadta el a jogalkotó – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Az ombudsmani hivatal ugyanakkor hangsúlyozta, vannak olyan ügyek is, amelyekben nem értett egyet a biztos javaslatával az érintett minisztérium. Ilyenkor hiába szólítja fel törvényalkotásra az ombudsman az adott szaktárcát, a minisztérium nem teljesíti a kérést.

Ilyen ügy volt például a biztos szerint a szakápolás rendszere a szociális intézményekben. A probléma kapcsán még 2013-ban fordult az ombudsmanhoz egy idősek otthonát és fogyatékosok otthonait fenntartó cég ügyvezetője. Azt sérelmezte, hogy bár jogszabály szerint szociális ellátást nyújtó intézményként nem kötelessége szakápolási tevékenységet folytatni, és erre finanszírozást sem kap, a napi gyakorlatban ez elkerülhetetlen. A szociális intézményekben szakápolás csak külön engedély birtokában történhet, akinek nincs ilyen engedélye, az nem kap a feladat ellátására normatívát. Csakhogy az ombudsman szerint az intézmények önerőből aligha képesek eleget tenni az engedélyeztetési eljárásnak, így egyetlen fillért sem kapnak az ápolásra, pedig az idős betegeket mindennap el kell látni.

További részletek a portálon olvashatók!