Az alkoholos májbetegség jelentőségéről, kezelési lehetőségeiről.
Az alkohol a májbetegségek legfontosabb oki tényezője, a májjal összefüggő morbiditás és mortalitás meghatározó eleme. Az alkoholos májártalom a zsírosodással kezdődik, amely még reverzibilis, azonban a további betegségformák már absztinencia esetén is progrediálhatnak. Az alkoholos cirrhosis szövődményeiben az absztinens betegek egyharmada, az alkoholt továbbra is fogyasztóknak pedig kétharmada hal meg öt év alatt – írja a medicalonline.hu portálja.
Az alkoholfogyasztás évente kb. 2,5 millió ember haláláért tehető felelőssé. Számos tényező befolyásolja az alkoholos májbetegség kialakulását, majd pedig a progresszióját a zsírmájtól a cirrhosis végső stádiumáig, köztük az alkoholfogyasztási szokásokon túl döntő jelentőségű az időtartam és a mennyiség, de befolyásolják a társbetegségek, így a diabetes, az elhízás, a metabolikus szindróma és a dohányzás is.
A női nem is kockázati tényező, hiszen nőkben kisebb mennyiségű alkohol fogyasztása mellett is gyorsabban alakul ki a fibrosis. Ennek fő oka, hogy nőknél a gyomorban mért alkoholdehidrogenáz-aktivitás alacsonyabb, másrészt fokozott a bélpermeabilitás, ami növeli az alkoholfogyasztás utáni endotoxinszintet, és ez agresszívabb oxidatív stresszt eredményez.
2010-ben kb. félmillió ember halt meg alkoholos cirrhosis következtében, ami a cirrhosissal összefüggő halálozás 50%-a, ehhez számolható még 80 000, alkohol eredetű májrákos beteg halála.