• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elvárás van, pénz nincs

Lapszemle Forrás: Népszava

A magyar felsőoktatás költségvetési forrásait több mint 80 milliárd forinttal vágták meg.

Csaknem 80 milliárd forintos megszorítás után 47 milliárdos „plusztámogatást" ígért a tömeges elbocsátásokra kényszerülő egyetemeknek Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a Felsőoktatási Kerekasztal tegnapi, első ülése után. Ez azonban sem a kormány ígéreteire – egyebek közt a PPP-projektek kiváltására –, sem az intézmények napi működésére nem lesz elég. Nemcsak emiatt válhat azonban „gittegyletté" az új fórum – írja a nepszava.hu portálja.

A kerekasztal változtatna a rektorválasztást és a hallgatói önkormányzatokat érintő jogszabályokon is, miközben a kormányhoz lojális Iparkamara részt kaphat az egyetemek vezetésében.

A leépítés az egyetemek hatásköre – válaszolta tegnap Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a Felsőoktatási Kerekasztal első ülése után arra a kérdésre, hogy mit akar tenni a kormány a felsőoktatásban tervezett tömeges elbocsátások ellen.

A 2010-es kormányváltás óta az ország egyik legjobb és legnépszerűbb egyetemének számító Corvinus állami támogatása összesen 40%-kal, reálértéken pedig a felére csökkent. A magyar felsőoktatás költségvetési forrásait ezzel együtt több mint 80 milliárd forinttal vágták meg, 2011-ben az első Széll Kálmán Terv megszorításai, majd az Orbán Viktor miniszterelnök által vízionált, kizárólag tandíjakból és diákhitelekből finanszírozott „önfenntartó felsőoktatás" jegyében. Az egyetemek csődközeli helyzetét látva a kormány mégis „mentőövet" dobott: Balog szerint a költségvetés 2013-ban 47 milliárdos „pluszforrásban" részesíti a „kiváló kutatóegyetemeknek" minősített intézményeket. Ennek ellentmondva Hoffmann Rózsa államtitkár szerdán még 27 milliárdos „kompenzációról" beszélt.

Az erőforrás minisztérium belső kommunikációs zavarának oka az lehet, hogy a tárcavezető nagyvonalúan a 47 milliárdos állami támogatáshoz sorolta az egyetemek adósságának, az európai uniós pályázatok önrészének, valamint a PPP-projektek kiváltási költségeinek tervezett kormányzati átvállalását is.

Az uniós támogatások esetében szintén nem tűnik hitelesnek a miniszter vállalása, hiszen a legjobb, a megszorítások miatt mégis napi működési gondokkal küzdő, szénszünetekre kényszerülő egyetemek többsége Budapesten, azaz a közép-magyarországi régióban található. A pályázati pénzek elosztásánál azonban az EU általában a fejletlenebb, vidéki régiókat szokta előnyben részesíteni. Az elvonások miatt viszont a legsúlyosabb helyzetbe éppen a kisebb, vidéki egyetemek és főiskolák kerültek – emeli ki a portál.

A teljes cikk