• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elvetélt ötlet az abortusztabletta tiltása

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Nincs túl sok esély arra, hogy a kormányzat betiltsa a készítmény kórházakban való alkalmazását.

A politikai szándék szakmai „feltöltésével" megbízott Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) a Népszabadság birtokába került feljegyzése végigvette a lehetőségeket, miként lehetne megtiltani azt, amit szabad, illetve hogyan lehetne a szert ma is alkalmazó Rózsakert Medical Centert rákényszeríteni, hogy feladja az abortusztabletta alkalmazását - írja a nol.hu.

A dokumentumból az is kiderül: nincs túl sok esély arra, hogy a kormányzat betiltsa a készítmény kórházakban való alkalmazását. Bár az Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI–OGYI) regisztrálta az abortusztablettát, az alkalmazás kockázata, hosszú távú mellékhatásai miatt az eljárás engedélyezése nem történt meg. Hiába támogatja szakmai kollégiumi állásfoglalás hét éve a tabletta használatát Magyarországon is, a széles körű alkalmazásához májusig hiányzott a vegyület hazai gyógyszerhatósági regisztrációja. Ez az adminisztratív akadály elhárult, a tablettás terhességmegszakítás gyakorlati bevezetése mégis húzódik a kereszténydemokrata politikusok „aggályai" miatt.

A GYEMSZI által a tabletta betiltását vizsgáló feljegyzés azonban egyértelműen azt állítja: az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező abortusztabletták egyedi beszerzésének tiltására sem az egészségügyi államtitkár, sem az egészségügyért felelős miniszter nem rendelkezik hatáskörrel, a hatályos jogszabályok ilyen jogkört nem adnak a számukra. A feljegyzés készítői a tablettás abortusz tiltására egyetlen megoldásnak vélik, ha a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium véleménye a kémiai terhességmegszakítás biztonságosságáról és hatékonyságságáról megváltozna. Szerintük csak a beavatkozást nem támogató kollégiumi állásfoglalás segíthet abban, hogy az orvosok ne ajánlják fel betegeiknek a tablettás terhességmegszakítás lehetőségét, és ne kezdeményezzék a szer egyedi beszerzését sem.

A lap úgy tudja, a szülészeti szakmai kollégiumot még nem kereste meg az államtitkárság azzal a kéréssel, hogy írja felül korábbi álláspontját, és változtasson az abortusztablettával kapcsolatos szakmai állásfoglalásán. Ha megtenné is, a szakmai kollégium nehezen teljesíthetné a kérést, hiszen a testület korábban többször is támogatta az abortusztabletta alkalmazását. Erre megvolt minden okuk, hiszen a gyógyszer használatával kapcsolatban van kedvező hazai tapasztalat.

A kilencvenes évek elején a WHO kérésére több országban összehasonlították az abortusztablettát a terhességmegszakítás hagyományos módszereivel, s ehhez a programhoz csatlakozott a Szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika is. Az eredményeket az egészségügyi világszervezet publikálta. A megjelent cikk szerint a méhkaparással és a gyógyszerrel megszakított abortuszok esetében is csaknem azonos arányban fordult elő szövődmény. Kivéve a lázat és a fertőzést, amely gyakrabban fordult elő a kürettel elvégzett beavatkozásoknál. A vizsgálat adatai szerint a tabletta mellett szólt az is, hogy jóval kíméletesebb eljárásnak bizonyult, mint a hagyományos küret.

További részletek a teljes cikkben.

Reagál a Rózsakert Medical Center