• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elviselhetetlen a bérfeszültség, tízezer ápoló hiányzik

Lapszemle 2023.02.20 Forrás: Index
Elviselhetetlen a bérfeszültség, tízezer ápoló hiányzik

Bugarszki Miklós: az egyetemi végzettséggel rendelkező szakdolgozók az orvosi bérek 70 százalékát is megérdemelnék.

A Magyar Ápolók Napja alkalmából kérdezte az Index Bugarszki Miklóst, a Magyar Ápolási Egyesület elnökét az egészségügyi szakdolgozók helyzetéről, kilátásairól. Az egyesületi vezető a lapnak elmondta: a januári orvosi béremelés elviselhetetlen bérfeszültséghez vezetett egy olyan területen, ahol a pénz csak a problémahalmaz egy része.

Óvatos becslések szerint 15 százalékos ápolóhiánnyal küzd a magyar egészségügy – jelentette ki az Index megkeresésére Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke. Mint mondta: ha az alapellátást nem számoljuk, akkor mintegy 70-75 ezren vannak jelenleg a pályán, de szükség lenne még további 7-10 ezer munkavállalóra. Az egészségügyi dolgozók nem sok reményt fűznek ahhoz, hogy a humánerőforrás-krízis rövidesen megoldódik, az elmúlt két évben ugyanis rendkívüli mértében felgyorsult az elvándorlás.

 kezdeti lelkesedés, amit a tavaly év eleji 25 százalékos béremelés jelentett, hamar elszállt az infláció következtében, az elégedetlenséget pedig tovább tetézte, hogy az orvosi bérek – az ápolói illetményekkel ellentétben – idén januárban tovább emelkedtek. Mindezek hatására még inkább kinyílt az olló, ami elviselhetetlen bérfeszültséghez vezetett.

Mint ismert, a kormány ígérete szerint az ápolói bérek a következő időszakban két lépcsőben: 2023 július 1-jével, és 2024. március 1-jével emelkednének, melynek eredményeként jövő év tavaszára az egészségügyi szakdolgozók átlagos alapbére elérné az orvosi átlag alapbér 37 százalékát.

Bugarszki Miklós arra a kérdésre, hogy ez százalékosan mekkora pluszt jelentene, azt felelte, hogy pontos számok nincsenek, de háttérinformációk alapján az első ütemben 18 százalékos, a második ütemben 50 százalékos emelésről értesült, ám ezzel együtt arról is szó van, hogy átalakul a bértábla, így egyelőre nagy a bizonytalanság, „az idei a kivárás éve”.

„Összességben a 68 százalékos emelés nem hangzik rosszul, ugyanakkor az, hogy az ápolói bérek még így is csak az orvosi illetmények 37 százalékát tennék ki, jól mutatja a jelenlegi helyzet súlyosságát. Úgy gondolom, hogy az egyetemi végzettséggel rendelkező szakdolgozók az orvosi bérek 70 százalékát is megérdemelnék” – mondta a Magyar Ápolási Egyesület elnöke, aki azt reméli, hogy amennyiben valóban átalakul bértábla, megmarad a jelenlegi struktúra, azt nem szűkítik le, és abban elismerik a szolgálati időt, ami lehetőséget ad a három évenkénti emelésre.

További részletek az Index cikkében.