• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Emberi ürülék fertőzhette meg a balatoni úszókat

Lapszemle Forrás: Weborvos összefoglaló

Az arra közlekedő hajók a vécék tartalmát egyszerűen a tó vizébe engedik.

Ami már biztos: nem a halpusztulás okozhatta azt a tömeges fertőzést, amelynek következtében Risztov Éva olimpiai bajnok és Gyurta Gergely Európa-bajnok mellett több mint száz résztvevő került kórházba a Balatonfürednél rendezett Magyar úszás napja elnevezésű rendezvényen. Az MNO információi szerint egészen más oka van a megbetegedéseknek: emberi székletben terjedő vírusok fertőzéséről van szó - írta a lap.

A portál információi szerint még csak nem is a környékbeli szűretlen csatornahálózat a fertőzés lehetséges forrása: az arra közlekedő hajók azok, amelyek a fedélzetükön keletkezett szennyvizet – magyarán a vécék tartalmát – az előírt tartályban tárolás és kikötőben kiszivattyúzás helyett egyszerűen a tó vizébe engedik; forrásunk szerint a nagy hajók a Füredi-öbölben ezt rendszeresen elvégzik. Ezt ugyan jogszabály és a Balatoni Hajózási Zrt. szabályzata is tiltja, nem csak a helyiek tartják elképzelhetetlennek, hogy a tóba engedett szennyvíz okozta a fertőzést.

A Balatoni Hajózási Zrt. balatonfüredi kikötője alig néhány tíz méterre van attól a ponttól, ahonnan a szombati verseny résztvevői elrajtoltak. Az úszóknak adott esetben a versenyszámuk szerinti táv (5, 7,5 vagy 10 kilométer) megtételéhez többször kellett fordulniuk az 1250 méteres pályán, tehát volt, aki nyolc alkalommal is keresztezhette a sétálóhajók által húzott, a hullámok által odasodort „kondenzcsíkokat".

A több mint száz résztvevőt érintő megbetegedések oka mindenesetre továbbra is ismeretlen, a hatósági vizsgálatok folyamatban vannak.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal közleménye szerint ugyanakkor a Balaton vízminősége kiváló, tehát nem az egész tavat érinti a probléma, ezt támasztja alá az is, hogy az úszók egy hétig Balatonalmádiban edzettek, de hasonló panaszok ott nem fordultak elő, és Bóka István balatonfüredi polgármester tájékoztatása szerint más strandokról nem érkezett panasz.

Négy szegedi úszó kórházba került
A Magyar Úszás Napja alkalmából Balatonfüreden rendezett nyíltvízi viadalokon a Haász SZUE 14 szegedi sportolója is szerepelt. Közülük csak ketten nem kapták el a kalici vírust, amely miatt a verseny után sokan panaszkodtak, többek között az olimpiai bajnok Risztov Éva és az Európa-bajnok Gyurta Gergely is kórházba került. A tizenkét érintett szegedi közül négyen (Novoszáth Melinda, Novoszáth Tamás, Novoszáth Noel, Tóth Tamara) tegnap még kórházban voltak, várhatóan ma kiengedik őket – írja a delmagyar.hu portálja. Novoszáth Melindát érinti legérzékenyebben az eset, ugyanis két hét múlva az ifjúsági Európa-bajnokságon kellene szerepelnie. Megnézzük, hogy a gyógyulása után jövő héten mit mutat a stopper óra, de nem akarunk kockáztatni, csak akkor mehet ki a kontinensviadalra, ha teljesen rendbe jött, ugyanis a későbbi ifjúsági olimpián sokkal fontosabb a szereplése – árulta el Gellért Gábor, a Haász SZUE vezetőedzője, aki megnyugtatott minket: úgy tűnik, hogy senki sincs veszélyben, az orvosok véleménye szerint a betegséget egy-két nap alatt kiheverhetik az érintettek.

Gyárfás levélben kért bocsánatot a fertőzöttektől
Lassan lábadoznak a szombati füredi úszófesztivál után ágynak esett versenyzők, eközben a vizsgálat még nem derítette ki, mi okozta konkrétan a tömeges fertőzést – írja a MÚSZ nyomán az mno.hu portálja, amely közli a Magyar Úszó Szövetség elnökének a szövetség honlapján közzé tett szabadkozó nyílt levelét is. E levélben többek között az áll: „…elnézést kérünk mindazoktól a sportemberektől, világsztároktól, szenioroktól, a Jövő Bajnokai ifjú titánjaitól és persze az amatőröktől, akiknek akaratlanul komoly gondot okoztunk.
Mindenekelőtt jobbulást kívánok mindenkinek, ugye aligha kell kérnünk, hogy továbbra is szeressék a Balatont, a vizet, még ha most piszkosul elbánt velünk – fogalmazott a MÚSZ elnöke, aki a bocsánatkérő levelében megírta azt is: „…az illetékes hatóságoktól egy héttel a verseny előtt, majd közvetlenül a rajtot megelőzően megkaptuk a hivatalos dokumentumot: a víz tiszta, megfelel a követelményeknek. Aztán történt ami történt: mindmáig nem tudjuk az okát. Hallottunk rossz szennyvíz elvezetésről, halpusztulásról, arról is hogy néhány versenyző betegen érkezett, és miattuk terjedtek szét a baktériumok a vízben, de nem akarunk találgatni. Még olyan is volt, aki a leghatározottabban azt állította: ételmérgezés mindennek az oka."
Mindenkit megkövetünk, még ha bátorkodunk megtenni azt a kijelentést, a Magyar Úszó Szövetség mindent megtett, hogy E G É S Z S É G E S hangulatban mindenki örömére kerüljön lebonyolításra ez a szebb végkövetkezményekkel remélt vízi fesztivál – zárja levelét Gyárfás Tamás.