• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Emberközpontú ellátórendszer kialakításán dolgozik az OKFŐ

Lapszemle 2023.04.20 Forrás: medicalonline.hu
Emberközpontú ellátórendszer kialakításán dolgozik az OKFŐ

Vizsgálják még a dialízis ellátás és a nagy értékű radiológiai ellátások központosításának lehetőségét is.

Számos változás zajlik az ágazatban, amelyek az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítását célozzák, ebben vállal kohéziós szerepet az Országos Kórházi Főigazgatóság – derült ki a Magyar Kórházszövetség XXXV. kongresszusának nyitónapján, melyről a medicalonline tudósított.

A vármegyei irányítási modell kialakítása és folyamatos fejlesztése áll a szakellátási igazgatóság munkájának fókuszában, de a részegység elvégezte a személyes közreműködői szerződések felülvizsgálatát is – mondta Szondi Zita, az OKFŐ alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese. Ennek nyomán mérlegelték a kockázatokat, így lesznek olyan szakterületek, ahol megmaradhatnak ezek a foglalkoztatási formák. Ugyanakkor ahol ez nem különösen indokolt, ott az egészségügyi szolgálati jogviszony fenntartását priorizálják. Elmondta azt is, a személyes közreműködői jogviszonyban foglalkoztatottak száma csökkent elmúlt évben, az OKFŐ az engedélykérelmek 62 százalékát hagyta jóvá tavaly július óta.

Nem megfelelően szervezettek az ellátások, átláthatatlan, hogy a beteg hogyan kerül a szakellátó intézményekbe, ahol ugyancsak rendkívül magas a betegellátások száma – mutattak rá az igazgatóság nemrégiben befejezett, adatszolgáltatáson alapuló felmérésének eredményei.

Az egynapos ellátásokat elsősorban a városi kórházakba telepítenék, mert úgy tapasztalták, számos rendelőben alacsony színvonalon végzik ezeket a műtéteket.

Egységes elektronikus vizsgálatkérő lapokkal találkozhatnak hamarosan a betegeket laborvizsgálatra beutaló házi- és szakorvosok is – jelezte a főigazgató helyettes, aki szerint a most meglehetősen heterogén nevezéktan és beutalók, a követhetetlen laboreredmények indokolják a nemzeti laborhálózat felállítását. Az ütemezésről annyit árult el, hogy november elejéig – amikor az OKFŐ kizárólagos tulajdonában álló NOLD Kft. átveszi a rendszer szakmai és módszertani irányítását – országosan felmérik az eszköz- és humánerőforrás-állományt, a reagens-volumeneket. Ennek nyomán derül majd ki, mely pontokon szükséges beavatkozás annak érdekében, hogy a laborszolgáltatások működése javuljon.

A humán reprodukciós igazgatóság hatékony működését igazolja, hogy négyezerrel nőtt az IVF beavatkozások száma – mondta Szondi Zita, mindezt az egységes adatszolgáltatással, a szakmai protokollok fejlesztésével sikerült elérni, bár eredményességi mutató még nincs.

Az ellátórendszer megerősítésének érdekében vizsgálják még a dialízis ellátás és a nagy értékű radiológiai ellátások központosításának lehetőségét is – zárta a főigazgató helyettes.

Legolvasottabb cikkeink