• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Embertelen körülmények az idősotthonban

Lapszemle Forrás: mno.hu

A jogsértések nagy része ráadásul épp az állami fenntartó felelőssége, mert nem ad elegendő pénzügyi forrást.

Továbbra sincs elég zuhanyzó, a korábbinál is kevesebb a működő illemhely, a lakószobák egy része még mindig túlzsúfolt, fizetni kell a szappanért és a vécépapírért, s az intimszoba mellett az akadálymentesítés is csak álom maradt a péceli idősotthonban – derül ki a Magyar Nemzet által megismert ombudsmani jelentésből. Pedig két évvel ezelőtt mind a fenntartó, mind az államtitkár megígérte, hogy megszünte­tik a tűrhetetlen állapotokat az intézményben. A jogsértések nagy része ráadásul épp az állami fenntartó felelőssége, mert nem ad elegendő pénzügyi forrást az akadálymentesítésre, a lakószobák átalakításához, illetve új tusolók, illemhelyek létrehozására.

Az állami fenntartású péceli idősek otthona 2014 nyarán került az érdeklődés középpontjába, amikor az Index kiderítette, a hozzátartozók értesítése nélkül felszámolták az otthon korábbi lakói­nak sírjait, és egy közös nyughelyre temették őket, amelyen a nevüket sem tüntették fel. Az otthon vezetői tudtak a dologról, mégsem tettek semmit ellene. Akkor a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság azonnali hatállyal felmentette állásából az intézmény vezetőjét, és új igazgatót neveztek ki a helyére.

A botrány kirobbanásával egy időben az ombudsman is vizsgálódott az otthonban, és kiderült, nemcsak haláluk után jártak el emberhez méltatlan módon az otthon lakóival szemben, hanem az életük során is.

Az ombudsman most utóellenőrzést tartott Pécelen. Arra volt kíváncsi, hogy a fenntartó és az intézményvezető eleget tett-e a korábbi felszólításnak és orvosolták-e a súlyos hiányosságokat. A vizsgálat szerint a lakószobák általános állapotát még mindig az elhasználódás jellemzi. Az épület falai salétromosak, penészesek voltak, a padlóburkolat több helyen hiányzott. A korábbi zsúfoltságot sikerült enyhíteni ugyan, hiszen az akkori 75 helyett már csak 48 lakója volt az otthonnak (45 az engedélyezett férőhelyszám), de még mindig több szobában hatan laktak a legfeljebb négy helyett. További részletek a teljes cikkben