• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Emelkedik a HIV-fertőzöttek száma Magyarországon

Lapszemle 2018.05.04 Forrás: atv.hu Szerző:
Emelkedik a HIV-fertőzöttek száma Magyarországon

A szaktárca felelősségvállalása a prevencióval kapcsolatban botrányosan alacsony.

Az ÁNTSZ alig két hete tette közzé a HIV/AIDS megbetegedésekre vonatkozó magyarországi statisztikákat, így a negyedik negyedévvel kiegészítve már teljes képet kaphatunk az itthoni helyzetről. Ebből jól látszik: a kiszűrtek száma – csakúgy, mint a megelőző években – 2-300 között mozog. Egész pontosan 223 HIV-fertőzöttet és 52 AIDS-esetet regisztráltak 2017-ben, ami csaknem megegyezik az előző évi adatokkal. Noha a fertőzést a köztudat elsősorban a férfiakhoz köti, az intravénás droghasználók körében is elterjedt a betegség. A hazai statisztikákra nézve pedig azt láthatjuk: az AIDS-es nők száma ugyan nem közelíti meg a férfiakét, számuk mégis duplájára nőtt a megelőző évhez képest. Sőt, többen is haltak bele, mint férfi társaik. A fertőzöttek száma továbbra is emelkedik, 2017 december 31-ig ugyanis 3567 HIV-fertőzöttet diagnosztizáltak, míg az AIDS 387 ember halálát okozta - írta az atv.hu.

Szlávik János szerint az elmúlt harminc évben rendkívül alacsony volt a kiszűrt HIV-pozitívak száma, tehát nem szignifikáns az évenkénti változás. A budapesti Szent László Kórház infektológusa ugyanakkor hozzáteszi, hogy hazánkban alacsony az önkéntes szűrésen résztvevők aránya, annak ellenére, hogy az mindenki számára díjmentesen elérhető.

Szlávik János szerint ebből csak annyit lehet kiolvasni, hogy még így is alacsony a kiszűrtek száma. Hozzátette : az, hogy az esetek száma nő a jelenlegi járványügyi helyzetben, annak köszönhető, hogy a felismert HIV-fertőzöttek azonnali gyógyszeres kezelésben részesülnek, míg korábban éppen a gyógyszeres kezelés híján haltak meg többen, így statisztikailag is csökkent az élő fertőzöttek száma. Végül kiemelte: amíg ilyen alacsony a regisztrált hazai HIV-fertőzöttek és a szűrések száma, addig csak emelkedni fog a szám.

A HIV-fertőzöttek gyógyszeres kezelése tb-támogatott, és nőtt a rájuk költött pénz is. 2016-ban például 7,1 milliárd forintjába került az AIDS/HIV-betegek ellátása a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK), ami egy milliárddal több, mint az azt megelőző évben. A 2017-es adatok még nem ismertek. Jól látszik, hogy ellátásra kapnak támogatást. A szaktárca felelősségvállalása a prevencióval kapcsolatban a Civil AIDS Fórum elnöke szerint azonban botrányosan alacsony. Mocsonaki László a civilaidsportálnak kifejtette: a mai napig nem fogadták el a 2013-ban elkészült új AIDS-stratégáit, nem működik a Nemzeti HIV/AIDS Munkacsoport, legutoljára 2015 novemberében ülésezett. A fertőzésnek jobban kitett társadalmi csoportok civil szervezeteinek szánt prevenciós támogatásokat pedig megszüntették- magyarázta.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink