• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ennyi ideig bírja egy ember a romok alá szorulva

Lapszemle 2023.02.13 Forrás: Metropol
Ennyi ideig bírja egy ember a romok alá szorulva

Mivel testünk 60 százaléka víz, ennek hiánya és pótlása fontosabb, mint az élelmiszeré, amely nélkül hosszabb ideig túlélünk.

Fagyban, étlen és szomjan, mozdulatlanul - a Metropol utána járt, hogy hány napig maradnak életben a romok közé szorult áldozatok a törökországi és szíriai földrengés után. Az áldozatok és a mentők az idővel küzdenek, írja a Metropol

Azt, hogy egy áldozat meddig képes életben maradni a törmelékek rabságában, sok minden befolyásolja. A Metropolnak dr. Simani Silva belgyógyász beszélt az emberi szervezet legkritikusabb pontjairól, az áldozatok túlélési esélyeiről. 

Mivel testünk 60 százaléka víz, ennek hiánya és pótlása fontosabb, mint az élelmiszeré, amely nélkül hosszabb ideig túlélünk, hiszen szervezetünknek tartalékai vannak. Ilyen a belső glucose illetve a keton testek alakulata, mely energia forrást jelentenek. Ennek köszönhetően kibírunk akár 30-35 napot is idegrendszeri károsodás nélkül, a vég ilyenkor általánosságban 45-60 nap után következik be. Szervezetünk folyadék igénye viszont teljesen más. A sejteknek nagyobb szüksége van a víz pótlására. Enélkül csak 4-5 nap a túlélési esély, így akit a romok alatt, csak a 4-ik vagy 5-ik napon találnak meg az addigra vélhetően kiszárad, összezsugorodnak a sejtjei, az elektrolit háztartása felborul és így beállhat a halál – mondta el kérdésünkre a belgyógyász, aki hozzátette, hogy ennél is jóval árnyaltabb a kérdés: 

A romok alatt lévők esetben ez mind változhat, az ember szervezetétől függ, hogy hogyan. Számít a kor, hogy vannak e betegségei. Minél idősebb és több betegsége van egy törmelékek közé szorult, mozdulatlan embernek - pl  cukor betegség-, annál rövidebb a túlélés esélye. 

Folyadékhiány, véráramlás csökkennés, szervkárosodás, vérnyomás leesés, szervelégtelenség. Simani Silva szerint, ez mind fatális végkimenetelt eredményez, ezért nagyon fontos, hogy minél hamarabb kimentsenek mindenkit a romok alól.

Az is nagyban gyengítheti a túlélést, ha a földrengés során kisebb vagy nagyobb sérülést szenvedett az illető. Vérveszteség esetén a túléles még a 24 órát sem éri el. Befolyásolhatja az is, hogy milyen az időjárás. Ha a földrengés nyáron történik 40 fokos melegben, a túléles keskenyebb skálát mutat. Természetesen a fagyos idő is rossz, most ez utóbbival néznek szembe az áldozatok Törökországban és Szíriában – jelezte az orvos.

További részletek a metropol.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink