• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Allergiás a pázsitfűfélékre? Erről tudnia kell!

Egészségmagazin 2023.02.13 Forrás: Budai Allergiaközpont
Allergiás a pázsitfűfélékre? Erről tudnia kell!

A fűpollen allergenitása magas, emiatt a pázsitfű allergia az egyik leggyakoribb allergia hazánkban.

Az esős, borús hűvös időben aligha jut eszünkbe a közelgő allergiaszezon, pedig annak, aki tartósan megszabadulna a tüneteitől, már most kell készülnie! A pázsitfűfélék virágzása áprilistól akár október közepéig is tarthat. Ha nem szeretne hónapokon át gyógyszereket szedni, vagy nem érzi kielégítőnek az eddigi tüneti kezelést, érdemes allergén immunterápiát kezdenie. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa  elmondta, hogy ebben az évben erre még március elejéig van lehetőség. 

Hónapokon át tartó szénanáthás tünetek

A pázsitfűfélék rendkívül változatos családjába több ezer növényfaj tartozik, ezek pedig eltérő időpontokban virágoznak, ezért húzódik hónapokig a fűpollen allergiások számára az allergiaszezon. Ráadásul a fűpollen allergenitása magas, emiatt a pázsitfű allergia az egyik leggyakoribb allergia hazánkban. 

Tartós megoldás tüneti kezelés helyett

A hónapokon át tartó allergiaszezon jelentősen befolyásolja az érintettek életminőségét, emiatt egyre többen keresnek tartós megoldást a tüneteik enyhítésére. 

Az allergén immunterápia a tüneti kezeléssel (például: antihisztamin tabletta szedése, szteroid orrspray) szemben nemcsak az allergia tüneteit kezeli, hanem a kiváltó okra hat. Az allergén immunterápiás kezelés során azt az anyagot kell szedni, ami az allergiás tüneteket okozza. Ezek a készítmények az allergén magas fokban tisztított kivonatát tartalmazzák, melyet szigorúan ellenőrzött adagolás szerint kell használni. A készítmények segítségével az immunrendszer működését hangoljuk át, ami így idővel megtanulja elviselni azt az anyagot, amire a beteg allergiás, ami a tüneteit okozza. A hatás ezáltal nemcsak átmeneti, hanem valóban tartós. 

Ha a tüneti szerek szedését abbahagyjuk, akkor allergiaszezonban az allergiás panaszok néhány nap múlva ismét jelentkezni fognak. Ezzel szemben a 3-5 éves kezelést követően az allergén immunterápia hatása akár 10-12 éven át is tart, vagyis ez idő alatt az allergiás tünetek nem fognak jelentkezni. 

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a kezelés hatása már az első évben érezhető. Ilyenkor szükség van még a szokásos tüneti szerek használatára, de jelentősen kevesebbszer kell például orrspray-t is használni, ezt pedig idővel akár teljesen el lehet hagyni, ahogy a kezelés halad. 

Már csak néhány hétig kezdhető!

A tüneti kezeléssel szemben, amit akkor kell elkezdeni, amikor az allergén pollenek megjelennek a levegőben, az allergén immunterápiára már hamarabb gondolni kell. Pázsitfű allergia esetén a kezelés március elejéig kezdhető, így aki még ebben az évben szeretné elkezdeni, keresse fel mielőbb allergén immunterápiás kezelést végző allergológusát!

Legolvasottabb cikkeink