• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Ennyibe került a kiskunhalasi járványkórház

Lapszemle 2020.08.01 Forrás: Napi.hu
Ennyibe került a kiskunhalasi járványkórház

A mobilkórház szolgáltatásaira nemigen volt szükség, kevesebb, mint 10 beteg fordult meg benne az első hullám alatt.

Orbán Viktor március 13-án jelentette be a kiskunhalasi járványkórház felépítését. Április 21-én pedig már át is adták a 150 férőhelyes konténerkórházat, amely Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szavai szerint mérnöki bravúrral készült el. Július 30-án Pintér Sándor belügyminiszter államtitkára egy írásbeli képviselői kérdésre elárulta, mennyibe is került a kiskunhalasi börtön területén felépült, csili-vili, a legmodernebb orvostechnikával felszerelt intézmény - írja a napi.hu.

...

A konténerkórház építésén 24 órában több száz szakipari munkás és szakember dolgozott. A legszigorúbb infektológiai szabályoknak is megfelelő létesítményt a legmodernebb berendezésekkel és orvostechnikai eszközökkel szerelték fel a koronavirus.gov.hu oldal tájékoztatása szerint.

A különféle ismertetőkből az is kiderült, hogy a munkások 150 kilométer erősáramú kábelt, 6000 négyzetméter légtechnikai eszközt, 24 000 négyzetméter gipszkartont, 4 kilométer élvédőt és 5 és fél tonna orvos-technológiai festéket használtak fel.

Egyedül arról nem esett szó sehol eddig, hogy ezt a mérnöki bravúrt mekkora beruházással lehetett véghez vinni, azaz mennyibe is került valójában. Szabó Tímea, párbeszédes országgyűlési képviselő fel is tette írásbeli kérdéseit ez ügyben. Rákérdezett arra, hogy miért Kiskunhalason épült, mennyiből épült, mennyibe került a berendezése és mi lesz a sorsa a konténerkórháznak a koronavírus-járvány után.

Pintér Sándor belügyminiszter nevében Pogácsás Tibor BM államtitkár a következőt válaszolta: Magyarország az új koronavírussal szembeni első csatát megnyerte. A járvány azonban nem múlt el, számítani lehet a második hullámra, ezért járványügyi készültség fenntartása szükséges. Az egészségügyi és járványügyi szakmai tevékenységet kiszolgáló és támogató konténerkórház a legszigorúbb infektológiai szabályoknak felel meg. A Járvány Elleni Védekezési Alap költségvetése felülről nyitott, az egészségügyi védekezésnek nem lehetnek pénzügyi korlátai.

A 3100 négyzetméter alapterületű, 225 konténerből álló épületegyüttesben 36 kórtermet alakítottak ki. Ezekből 16 az alacsony, 16 a közepes kockázatú és 4 a súlyosabb állapotban lévő betegek kezelését szolgálja. Folyamatos működését és a kulcsfontosságú berendezések használatát egy 1,6 megawattos transzformátor, két aggregátor és egy szünetmentes tápegység biztosítja. Felszerelték gyógyító-megfigyelő egységgel, háromutas zsiliprendszerű öltözőkkel, befogadó és vizsgálórészleggel, külön laboratóriummal, röntgen-, ultrahang- és CT-készülékkel, továbbá lélegeztetőgépekkel.

A járványügyi védekezés sikereként könyvelhető el, hogy a mobilkórház szolgáltatásaira nemigen volt szükség, információink szerint kevesebb, mint 10 beteg fordult meg benne az első hullám alatt.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink