• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ennyit szakítanak a szomszédban a magyar vérplazma-turisták

Lapszemle 2019.04.16 Forrás: penzcentrum.hu
Ennyit szakítanak a szomszédban a magyar vérplazma-turisták

Ez olyan üzlet, amivel minden fél jól jár, a donorok pénzt kapnak, az orvostudomány kutathat, a vérplazmából gyógyszer készül.

Magyarországon is egyre nagyobb biznisz a vérplazma gyűjtése és adása. Ez ráadásul egy olyan üzlet, amivel minden fél jól jár, a donorok pénzt kapnak szolgálataikért, az orvostudomány kutatásokat végezhet, a vérplazmából készült gyógyszerek pedig életeket mentenek. Utána jártunk, hogy donor oldalról mennyi pénzt lehet egy évben összegyűjteni a heti alig 1-2 óra elfoglaltságot jelentő vérplazmaadással, egyáltalán kik azok, akik adhatnak. De kiszámoltuk azt is, hogy a nyugati határhoz közel, Ausztriában mekkora pénz ütheti a vérplazmaturisták markát. Nem árulunk zsákbamacskát, sok százezer forintos tételekről van szó itthon is, külföldön is - írta a pénzcentrum.hu.

Míg 8-10 éve igencsak szép summákat leakaszthatott az, aki Budapesten vérplazmát adott, addig manapság a plazmaadásért járó ellentételezés sokszor tényleg csak jelképesnek tekinthető összeg. Sőt törvényileg is szabályozva van, hogy a vérplazmagyűjtő cégek mekkora költségtérítést fizethetnek a donoroknak: 

Vérkomponens gyűjtése esetén a donornak biztosított kalóriapótlás és a rendelkezésre állásának ellentételezéseként juttatott vagyoni érték adott év vonatkozásában egy donációra vetítve átlagosan legfeljebb a mindenkori hatályos jogszabályban megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) alapján alkalmazott órabér ötszörösének mértékéig terjedhet - áll a jelenleg hatályos miniszteri rendeletben. Ez számokban az jelenti, hogy: jelenleg Magyarországon teljes munkaidő teljesítésekor, órabér alkalmazása esetén 857 forint a minimum bér per óra. Ebből pedig a rendelet szövege szerint az következik, hogy ma egy plazmaadásért, ami kb. 35-40 percet vesz igénybe, idehaza 4 285 forint költségtérítést fizethetnek a plazmagyűjtő állomások. 

Ha ehhez hozzávesszük, hogy Magyarországon egy donoréven belül 45 alkalommal lehet hivatalosan plazmát adni, akkor rögvest kiderül, hogy elméletben, csak a vérünkkel 365 nap lefogása alatt 192 825 forintot is kereshetünk.

A valóságban azonban ez a számítás bonyolultabb, sőt sokak szerencséjére mondhatjuk úgy is, hogy kifizetődőbb. Hogyan? Kiderül a teljes cikkből.

Legolvasottabb cikkeink