• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Érdektelenek az emberek?

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság Online

Számtalan okot fel lehet sorakoztatni, amiért valaki nem megy oda segíteni másokon.

Vélhetően ez a viselkedés inkább azokra jellemző, akik még nem kerültek olyan helyzetbe, hogy ők szorultak volna segítségre. Én biztosan odamennék a sérültekhez, ha egy baleset szemtanúja lennék. Abban azonban már nem vagyok biztos, hogy mernék-e segíteni rajtuk– mondta a szekszárdi Gyene Nikolett arra a felmérésre reagálva, mely szerint a baleseteknek mindössze a 2,5 százalékánál nyújtanak elsősegélyt az emberek Magyarországon – írja a Tolnai Népújság – online.

Nikolett még annyit fűzött hozzá, hogy csak akkor merne "hozzányúlni" a bajba jutotthoz, ha úgy ítélné meg, hogy nem túl súlyos a sérülése, különben ugyanis jobbnak látná szakértő kezekre bízni a dolgot. De a nyomókötéssel például véleménye szerint megbirkózna, amit még az elsősegélynyújtó tanfolyamon tanult, a tudásában azonban már nem 100 %-ig biztos.

Sajnos nagyon kevés azoknak a száma, akik értenek az elsősegélynyújtáshoz – emelte ki Benkő József vezető mentőtiszt, aki hozzáfűzte azt is, a bajt az is tetézi, hogy akik rendelkeznek a megfelelő tudással, azok sem mindig mernek cselekedni. Mint elmondta, a vonulások alkalmával ritkán találkoznak olyan esettel, hogy valaki már megkezdte az elsősegélynyújtást, holott ennek ismerete elvileg előfeltétele annak, hogy az ember jogosítványt kapjon.

A segítségnyújtás elmulasztója cserbenhagyással vádolható – hívta fel a figyelmet Benkő József, aki elmondta azt is, bőven van mit emelni az elsősegély oktatás színvonalán. Sok tanulóvezető ugyanis úgy áll neki a vizsgának, hogy majd csak átmegy rajta, holott ennek pont az lenne a lényege, hogy az ismereteket oly módon elsajátítsa, hogy baleset esetén alkalmazni is tudja. Éppen ezért is fontos, hogy ne kapjon jogosítványt senki addig, amíg nem tud elsősegélyt nyújtani – húzta alá a vezető mentőtiszt, aki pozitív tapasztalatairól is beszélt. Mint mondta, találkozott már olyan esettel, amikor a segítő személy már megkezdte az elsősegélynyújtást, ráadásul nagyon precízen és jól. Olyan is volt, aki az újjáélesztést végezte, mikor a mentő a helyszínre ért. Aki tehát tud segíteni a bajba jutotton, annak haladéktalanul el kell azt kezdenie – tette hozzá a szakember.

A többség ilyetén hozzáállását több tényező is indokolhatja. Egyrészt a nem megfelelő tudás, másrészt vannak olyan emberek, akik egyszerűen közömbösek a mások problémái iránt, és nem éreznek késztetést a segítségnyújtásra. Harmadrészt pedig találunk olyanokat is, akik ha szeretnének, sem tudnak segíteni, mert rosszul lesznek a vér, vagy csak egyszerűen a sebesültek látványától – nyilatkozta a felméréssel kapcsolatban Gulyás Katalin, a Magyar Vöröskereszt Tolna megyei szervezetének igazgatója, aki tapasztalatait is megosztotta, miszerint az elsősegély-nyújtó vizsgákon alapjaiban véve két csoportba oszthatók a nebulók. Egy részük nyűgnek érzi az egészet, de kötelességből bemagolta az ismereteket, míg mások lelkesek és örülnek annak, hogy új tudás birtokába kerültek, mellyel másoknak segíthetnek.

Gulyás Katalin úgy vélekedett, aki bizonytalan a tudásában, vagy nem is járt tanfolyamra, jelentkezzen bátran, mert bármikor előfordulhat, hogy akár a családtagjának is a segítségére lesz szüksége, nemhogy egy idegennek.