• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lufik az interneten

Lapszemle Forrás: Népszava

A hamis gyógyszerek forgalma háromszorosa a heroin és az ópium együttes forgalmának.

Míg kezdetben potencianövelőt, fogyasztószert, izomtömeg-építőt hamisítottak leginkább, mára szinte már mindent, ami anyagilag megéri, az antibiotikumoktól a nyugtatókig, altatókig. Szakértők óva intenek attól, hogy interneten rendeljünk gyógyszereket. Jövőre kemény börtönévek várnak arra, aki olyan pirulákat árul, amelyektől rosszul lesznek az emberek – írja a Népszava – online.

Többen kórházba kerültek nemrég egy interneten árult fogyasztószer szedése miatt, az egyik ügyfél feljelentést is tett, ám a nyomozást megszüntették, mivel az adott készítmény nem minősül kábítószernek. Ha mindez egy év múlva történik meg, aligha ússza meg ilyen könnyen a forgalmazó, mivel a 2013 júliusában hatályba lépő Büntető Törvénykönyv (Btk.) bűncselekménnyé minősíti a nem engedélyezett gyógyszerek kereskedelmét.

Az interneten gyakorlatilag többen vásárolnak illegálisan árusított gyógyszereket, mint töltenek le kalózfilmeket, zenéket - nyilatkozta Hávelné Szatmári Katalin gyógyszerész, a Magyar Gyógyszerészkamara volt elnöke.

A bűnűzés egy formája a hamis szerek árusítása, ennek ellenére egyre többen "lépik át saját törvényeiket". Szatmári Katalin szerint leggyakrabban potencianövelőket, antidepresszánsokat és különböző idegnyugtatók hamisítványait kínálják a világhálón. Rémtörténeteket hallani arról, miket is tartalmaznak ezek a szerek. Sok esetben az emberi szervezetre káros anyagokkal tömik meg a kapszulákat, melyek betegséget, életveszélyt, a legsúlyosabb esetben halált is okozhatnak – mondta a Magyar Gyógyszerészkamara volt elnöke, aki aláhúzta azt is, ha az illegálisan, interneten vásárolt gyógyszerek tartalmaznak is engedélyezett hatóanyagot, nem biztos, hogy az a vásárló hasznára válik. Orvosi vizsgálat nélkül könnyen ártalmas lehet.
Azonban gyakoribb, hogy hatóanyag nélküli készítményeket árusítanak. "Sokan azt sem tudják, hogy lufit vásároltak" – fűzte hozzá a gyógyszerész.

Mivel Magyarországon receptköteles készítményeket tilos a világhálón értékesíteni, az eredeti gyártók ezt nem is teszik - közölte Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője, aki óv attól, hogy az emberek higgyenek az internetes oldalaknak. A HENT szakértője szerint, ami az illegális magyar nyelvű honlapokról kapható, mind hamisítvány – húzta alá, hozzátette azt is: Magyarországon csak vény nélküli gyógyszerek rendelhetők legálisan egy létező patika weboldaláról.

Azt a legfontosabb tudatosítani a fogyasztókban, hogy gyógyszereket kizárólag a patikákból, vagy egyéb engedélyezett helyekről vásároljanak, így biztosan elkerülhetik a kellemetlen meglepetéseket, súlyosabb esetben a káros mellékhatásokat – tette hozzá Székely Krisztina, aki elmondta azt is, külföldi példákból számos olyan szomorú esetet ismerünk, amikor az ismeretlen internetes forrásból származó szer ölt. Nem is csoda, megismerve azokat az elképesztő higiéniai körülmények közt működő illegális gyártóhelyeket, amiket a rendőrség lefoglalt.

Csak remélni lehet, hogy mindennek fényében elrettentő hatású a Btk. azon előírása, miszerint hároméves börtön járhat például azért, ha valaki nem engedélyezett egészségügyi terméket tart magánál, illetve Magyarországra behoz, vagy innen külföldre szállít.

Öt év is lehet majd a büntetés, ha a gyógyszer miatt valaki súlyos egészségromlást szenved el, és akár nyolc évet kaphat az elkövető, ha a vevő meghal a csempészett gyógyszer miatt. A hivatalukkal visszaélő egészségügyi dolgozókra súlyosabb ítélet vonatkozhat – emelte ki a HENT szakértője.