• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Érik a nyugdíjkrízis: rengeteg idős magyar került kilátástalan helyzetbe

Lapszemle 2023.03.17 Forrás: 24.hu
Érik a nyugdíjkrízis: rengeteg idős magyar került kilátástalan helyzetbe

Az egészségi állapota rosszabbodására a magyar nyugdíjasok egyharmada, az anyagi helyzetük romlására több mint felük számít 2023-ban.

A magyar nyugdíjasok helyzete a koronavírus-járvány kezdete óta romlik, az anyagiak és az egészségük terén is romlottak a körülményeik - derült ki a Pénzcentrum friss kutatásából, melyet a 24.hu is idéz. A Pénzcentrum online kutatást végzett 2023. február 13-a és március 13-a közötti időszakban, főként nyugdíjasok körében. A kutatás célja volt, hogy felmérje a magyar nyugdíjasok anyagi helyzetének, egészségi állapotának megítélését a 2022-es válságok sújtotta évre vonatkozóan. Az egészségi állapota rosszabbodására a magyar nyugdíjasok egyharmada, az anyagi helyzetük romlására több mint felük számít 2023-ban - sokkal pesszimistábbak most, mint egy évvel korábban.

Úgy tűnik, hogy 2023-ra a pandémia abba a szakaszba ért, amikor kialakult a szezonalitás. Ennek ellenére a magyar idősek egészsége tovább romlott a Pénzcentrum felmérése eredményei alapján.

A fizikai, vagyis a testi egészség tekintetében is a válaszadók csaknem ötöde érzi úgy, hogy mindennapi nehézséget jelent számára a rossz egészségügyi állapota! 2022 óta arányuk csak nőtt, azoké pedig, akik jónak ítélték az egészségüket, csökkent. Ezzel párhuzamosan a mentális (lelki) egészségük is romlott. 2022-höz képest idén arányaiban többen vannak azok, akiknek mindennapi problémát jelent, hogy nehezen birkóznak meg az érzéseikkel, napi teendőikkel; és azok is, akiknek az érzéseikkel, teendőikkel való megbirkózás gyakran, vagy időről-időre gondot jelent.

Az egészségi állapotuk változását az utóbbi egy év során inkább romlónak ítélte a többség. Amíg 2022-ben még 51,1 százalék úgy nyilatkozott, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta nem változott az egészségi állapota, idén már csak 39,1 százalék számolt be változatlanságról az utóbbi egy évet tekintve. Pedig ahogy fentebb kitértünk rá, a járvány már jóval kezelhetőbbé vált 2022-re, az egészségi állapot megítélése most mégis rosszabb. Rendkívül magas azoknak az aránya, akik jelentősen romló egészségi állapotról számoltak be (14,6%), javulásról pedig mindössze 2,6 százalékuk adott számot.

Legolvasottabb cikkeink