• nátha
  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

 • melanóma
  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

 • egynapos sebészet
  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

Érik az amerikai döntés a Richter Esmyájáról

Lapszemle 2018.08.15 Forrás: vg.hu
Érik az amerikai döntés a Richter Esmyájáról

Ha bekerül a készítmény az amerikai piacra, évente akár 180 millió dollárral is nőhet a magyar gyógyszergyár bevételrészesedése.

A hét utolsó munkanapján eldőlhet, bekerül-e az Esmya az amerikai piacra. A tét nagy, évente akár 180 millió dollárral is nőhet a Richter bevételrészesedése - írja a vg.hu.

A várakozások szerint pénteken dönt az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) a Richter originális készítménye, az Esmya törzskönyvezéséről. Miután az Esmya korlátozásokkal ugyan, de júliusban visszakerülhetett az európai gyógyszerpiacra, nőtt az esélye, hogy az FDA törzskönyvezi a Richter Gedeon készítményét az Egyesült Államokban – mondta a Világgazdaság kérdésére Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető stratégája. Kedvező, hogy a Richter értékesítési partnere, az Allergan a kérelemben jelezte, a terápiás ciklusok között szüneteket tartanának a kezelőorvosok, ez az alkalmazási metódus pedig összhangban áll az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlásaival.

Kérdés, hogy az Allergan változtat-e a korábbiakban évi akár egymilliárd dollárra taksált eladási tervein. Miró szerint elképzelhető, hogy az értékesítési célokon minimális mértékben módosítaniuk kell. Mindez a Richter szempontjából kulcsfontosságú, hiszen az amerikai forgalom után 18 százalékosra becsült részesedés illetné a magyar gyártót. Az Erste vezető elemzője szerint kedvező FDA-döntést vetít előre, hogy például Kanadában zavartalan volt idén az Esmya értékesítése

(Európában fél év kiesett az új kezelések leállítása miatt), az EMA javaslataihoz nagyban hasonlító protokoll alkalmazása mellett. A kezelésekhez ajánlott rendszeres májenzim-ellenőrzés nem tekinthető különlegesnek, hiszen ez például a rákgyógyításban is megszokott. A legszerencsésebb kimenetel esetén a Richter évente 180 millió dollár royaltyra tehet szert az Esmya amerikai eladásai után. Ha a társaság nem változtat osztalékpolitikáján (a nettó nyereség negyedét osztják vissza), akkor a megnövekedett bevétel után a profitból több juthat a részvényeseknek is, de maradhat pénz a kutatások finanszírozására és portfólióbővítésre. A társaság részéről az utóbbinak lenne igazán pozitív üzenete, mert támogatná azt az átalakulási fázist, amelyben a Richter generikusból originális-biotechnológiai gyártóvá alakul át.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Legolvasottabb cikkeink