• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Érik az amerikai döntés a Richter Esmyájáról

Lapszemle 2018.08.15 Forrás: vg.hu
Érik az amerikai döntés a Richter Esmyájáról

Ha bekerül a készítmény az amerikai piacra, évente akár 180 millió dollárral is nőhet a magyar gyógyszergyár bevételrészesedése.

A hét utolsó munkanapján eldőlhet, bekerül-e az Esmya az amerikai piacra. A tét nagy, évente akár 180 millió dollárral is nőhet a Richter bevételrészesedése - írja a vg.hu.

A várakozások szerint pénteken dönt az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) a Richter originális készítménye, az Esmya törzskönyvezéséről. Miután az Esmya korlátozásokkal ugyan, de júliusban visszakerülhetett az európai gyógyszerpiacra, nőtt az esélye, hogy az FDA törzskönyvezi a Richter Gedeon készítményét az Egyesült Államokban – mondta a Világgazdaság kérdésére Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető stratégája. Kedvező, hogy a Richter értékesítési partnere, az Allergan a kérelemben jelezte, a terápiás ciklusok között szüneteket tartanának a kezelőorvosok, ez az alkalmazási metódus pedig összhangban áll az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlásaival.

Kérdés, hogy az Allergan változtat-e a korábbiakban évi akár egymilliárd dollárra taksált eladási tervein. Miró szerint elképzelhető, hogy az értékesítési célokon minimális mértékben módosítaniuk kell. Mindez a Richter szempontjából kulcsfontosságú, hiszen az amerikai forgalom után 18 százalékosra becsült részesedés illetné a magyar gyártót. Az Erste vezető elemzője szerint kedvező FDA-döntést vetít előre, hogy például Kanadában zavartalan volt idén az Esmya értékesítése

(Európában fél év kiesett az új kezelések leállítása miatt), az EMA javaslataihoz nagyban hasonlító protokoll alkalmazása mellett. A kezelésekhez ajánlott rendszeres májenzim-ellenőrzés nem tekinthető különlegesnek, hiszen ez például a rákgyógyításban is megszokott. A legszerencsésebb kimenetel esetén a Richter évente 180 millió dollár royaltyra tehet szert az Esmya amerikai eladásai után. Ha a társaság nem változtat osztalékpolitikáján (a nettó nyereség negyedét osztják vissza), akkor a megnövekedett bevétel után a profitból több juthat a részvényeseknek is, de maradhat pénz a kutatások finanszírozására és portfólióbővítésre. A társaság részéről az utóbbinak lenne igazán pozitív üzenete, mert támogatná azt az átalakulási fázist, amelyben a Richter generikusból originális-biotechnológiai gyártóvá alakul át.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Legolvasottabb cikkeink