• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Erősebb védelmet adhat bizonyos vakcinák keverése

Lapszemle 2021.07.31 Forrás: InfoStart
Erősebb védelmet adhat bizonyos vakcinák keverése

Egy adag AstraZeneca és azt követően egy adag Pfizer oltás jóval hatékonyabban váltja ki az antitestek termelődését, mint két AstraZeneca.

A Saar-vidéki Egyetemen végzett, az AstraZeneca és a Pfizer vakcináinak keverését vizsgáló kutatás szakértő által ellenőrzött eredményei frissen jelentek meg a Nature-ben: kiderült, hogy kétadagnyi AstraZeneca oltásnál hatékonyabb, ha a második adagot a Pfizeréből adják be.

A második adag oltás felvételét követően két héttel vizsgálta meg Martina Sester immunológusprofesszor csapatával az oltottakban kialakult védettség szintjét: 216 önkéntes vett részt a vizsgálatban, akiket még tavasszal oltottak be Homburgban. Akadt köztük olyan, aki két adagot kapott az AstraZeneca oltásából, mások két adagot kaptak a Pfizeréből, és voltak olyanok is, akik 9, illetve 12 hét eltéréssel kaptak két különböző oltásból. Néhány résztvevőt a Moderna vakcinájával oltottak be, illetve kombinálták az AstraZeneca és a Moderna oltását is – írja a MedicalXpress nyomán az InfoStart.

"Márciusban az Állandó Oltási Bizottságnak heterológ oltási sémákat kellett ajánlania anélkül, hogy a kapcsolódó klinikai vizsgálati adatok rendelkezésre álltak volna, ezért sürgősen szükség volt az olyan elemzésekre, mint a mi laboratóriumunké. Amellett, hogy megvizsgáltuk, hogy a beoltott alanyok mennyi koronavírus-antitestet termeltek, a semlegesítő antitestek hatékonyságát is meghatároztuk. Ezáltal képet kapunk arról, hogy az antitestek mennyire képesek megvédeni egy sejtet a vírusfertőzéssel szemben" – magyarázta Martina Sester, a Saar-vidéki Egyetem immunológiaprofesszora.

Az antitestszint-vizsgálat megmutatta, hogy két adag Pfizer, vagy egy adag AstraZeneca és azt követően egy adag Pfizer oltás jóval hatékonyabban váltja ki az antitestek termelődését, mint két adag AstraZeneca vakcina: nagyjából tízszer annyi antitest termelődött azokban, akik az előbbieket kapták. Semlegesítő antitestek esetében a kevert oltási sorra adott válasz még a két adag Pfizerre adottnál is jobbnak bizonyult.

Legolvasottabb cikkeink