• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Érvénytelenítették a vakcinatendert

Lapszemle Forrás: Index

Valami közbe jött: nem kapta meg a nagy megrendelést a kormány stratégiai partnere. (Cáfolattal frissítve!)

Érvénytelenítették az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által kiírt vakcinatendert, amelyet az idén kötelezővé tett pneumococcus elleni védőoltás beszerzésére írtak ki még januárban. Az index információi és kalkulációi alapján a tender évente közel két három milliárdos keretösszegről szólhat, amely három éves időszakra biztosítja a győztest az állami beszerzésről. A pneumococcus fertőzés elleni csecsemőkori oltásokat Magyarországon 2008 októberében kezdték alkalmazni, és rövid idő alatt a két éven aluli korosztály több mint 95 százaléka meg is kapta a vakcinát. A védőoltás 2014-től a kötelezően felajánlott kategóriából átkerül a kötelező oltások közé, és júliustól minden újszülöttnek kötelezően kell beadnia a gyerekorvosoknak.

Erre az állam által finanszírozott programra született meg az OTH közbeszerzése, amelyben az eredeti tervek szerint már májusban szerződést kellett volna kötni a nyertes szállítóval. Az Index információi szerint az elhúzódó eljárásban az utolsó pillanatig úgy tűnt, hogy a GlaxoSmithKline brit gyógyszergyártó óriás terméke lesz a befutó. Ez azért is lehetett, mert a kiírás szerint az eddigieknél kevesebb baktériumtörzs elleni védelemmel is megelégedtek volna a döntéshozók. A közbeszerzést azonban váratlanul eredménytelennek nyilvánították - írta csütörtökön a lap, melynek információi szerint a GlaxoSmithKline azonnal megtámadta a pneumococcus védőoltás tender érvénytelenítését.

Nálunk sóznák el a botrányok miatt felhalmozódott vakcinákat?
A HPV tenderszerződés felmondását is megfontolja az EMMI egészségügyért felelős államtitkársága - írta ugyancsak az Index.hu. pénteken.

A HPV elleni oltóanyag szállítására a cég az OTH szakértői által előzetesen kalkulált árnál 75 százalékkal kedvezőbb ajánlatot adott. Ez olyan nagy kedvezmény, ami az előállítási és a szállítási költségeket is nehezen fedezi. Forrásaink szerint a GSK azért tehette meg, hogy ilyen mértékű kedvezménnyel szállt be a közbeszerzési árversenybe, mert Kínában és Angliában hegyekben áll a jó ideje legyártott, de a korrupciós és más büntető ügyek miatt raktáron lévő vakcina. Mint időközben kiderült, a hatalmas árkedvezmény miatt a GlaxoSmithKline nem építette be a tenderébe a házi és iskolaorvosok költségét. Ezért vagy a szülőknek vagy az államnak kellene kifizetnie az egyébként ingyenes oltás beadását.

Időközben kormányzati szintre is eljutottak az információk, és ezért merült fel a szerződésbontás is.

A HPV tender esetében egyébként szokatlan módon az OTH 60 napos egyszerű felmondással kötött szerződést a GlaxoSmithKline-nal. Ezért ezt a beszerzést könnyebben meg lehet ismételni, mint a pneumococcus oltás esetében

Cáfol az államtitkárság vakcinatender-ügyben