• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Eséllyel veszik fel a harcot a rákkal

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap Online

Új megoldásokat alkalmaznak az onkológusok a dunántúli régióban a nőgyógyászati daganatok gyógyításában, kezelésében.

Nőgyógyászati onkológusok, onkológus sebészek, illetve sugárterápiával foglalkozó onkológusok tanácskoztak a közelmúltban Veszprémben a nőgyógyászati daganatok gyógyításának, illetve kezelésének legkorszerűbb módszereiről. A konferencián a Dunántúl szakemberei vettek részt. Hangsúlyozták, gyógyulásra csak abban az esetben van esély, ha időben diagnosztizálják a daganatot, és olyan intézménybe irányítják a beteget, ahol komplex ellátásban részesül – olvasható a Magyar Hírlap – online oldalán.

Az onkológia annyira speciális területe a nőgyógyászatnak, hogy ma már jogszabály írja elő, nem foglalkozhatnak ezekkel a beavatkozásokkal azok a kórházak, amelyek évente csak egy-két ilyen műtétet végeznének. A nőgyógyászati daganatok közül napjainkban a méhnyakrák szinte járványszerűen terjed. Már a húsz év alatti, fiatal lányok is veszélyben vannak.

Az előadók egyetértettek abban, bár a régió több intézményében vannak jelen speciális képességek, a hangsúly a komplexitáson van. Ezért nagyon fontos, hogy egy rákbeteg sorsáról jól felkészült onkoteam döntsön, amelynek tagja az onkológus orvos, a sugárterápiás onkológus, a röntgen képviselője és a patológus. Ők közösen döntik el, hogy az adott beteg gyógyításához vagy élete meghosszabbításához és életminősége javításához mi lenne az optimális kezelés – írja a lap, amely arról is beszámol, hogy ahhoz, hogy egy rákbeteg valóban a régió megfelelő, kiemelt intézményébe kerüljön, ahol a legjobb komplex ellátást kaphatja, a régió egészségügyi intézményeinek szorosan együtt kell működniük. A veszprémi konferencia előadói számba vették, jelenleg milyen módszerek állnak rendelkezésre az onkológiai betegek gyógyítására, a sugárterápiától a műtéti megoldásokon át a kemoterápiáig.

Dankovics Zsófia és Csejtei András sugárterápiás szakorvosok a legmodernebb külső és belső sugárzási módszereket mutatták be. A külső sugárterápiának korábban komoly hátránya volt, hogy nemcsak gyógyított, hanem roncsolt is. Az új, modern megoldások már sokkal kíméletesebbek. Úgynevezett lineáris gyorsítóban elektronikus úton felgyorsítják az elektronokat és protonokat, amelyek célzott energiája elpusztítja a rákos sejteket. A közbeeső szöveteket viszont nem égeti, nem roncsolja – emeli ki a lap.
Úgynevezett belső sugárzásra is van lehetőség. Ilyenkor radioaktív izotópot helyeznek fel a hüvelyen keresztül a méhbe, amely húszperces kezelésen keresztül az operált terület közvetlen környezetét sugározza be, meggátolva ezzel a rákos sejtek túlélését.

Udvary János, a Veszprém megyei kórház közelmúltban szerződtetett onkológus nőgyógyásza olyan műtéti eljárásokról beszélt, amelyek lehetővé teszik, hogy egy fiatal nő az operáción átesve még vállalhasson gyermeket. A többféle nőgyógyászati daganat közül erre a szinte járványszerűen terjedő méhnyakrák esetében van lehetőség. Napjainkban egyre több fiatal nő, lány kapja el ezt a betegséget. Míg korábban a negyvenéves nők körében volt gyakori a méhnyakrák, most a 18–20 év közötti fiatal lányok is veszélyeztetettek.

A Veszprémben épülő onkológiai centrum a legmodernebb, legkorszerűbb ilyen intézet lesz az országban. Ezért nagyon fontosnak tartják, hogy magasan képzett onkoteamet is felállítsanak. Ehhez már csak egy sugárterápiás onkológus hiányzik. Minden más területen a legkiválóbb szakorvosokkal dolgoznak – nyilatkozta Szilágyi Imre a Veszprém megyei kórház nőgyógyász főorvosa.