• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ésszerűtlen betegutak: példák sora mindenütt

Lapszemle Forrás: Népszava

Esztelennek és életveszélyesnek tartja az MSZP az életbe lépett elátási rendet.

Esztelennek és ebből következően életveszélyesnek tartja az MSZP a vasárnap életbe lépet betegellátási rendet, amely szerintük nem is hasonlít az előző kormányok által megkezdett, illetve tervezett reformra. Most az átalakításokat követően az ellátási formák jó része lényegesen távolabb került a lakosságtól, sok mindent kevesebb kórházban végeznek majd el, és a Fidesz egyetlen bezárt osztályt vagy intézményt sem nyitott újra - ahogyan azt ellenzékből ígérte – tudósít a Népszava – online.

Nem azonosítaná az előző kormányok egészségügyi törekvéseit a mostani törés-zúzással – így reagált Havas Szófia arra, hogy egyes szakértők szerint éppen a Molnár Lajos-féle reformot folytatja az Orbán-kormány. Az MSZP egészségpolitikusa több különbséget is felsorolt, elsősorban azonban azt emelte ki: ők azt csinálták, amit mondtak, és azóta is azt vallják, hogy a betegeket a lehető legközelebb kell gyógyítani a lakóhelyükhöz. A fővárosi közgyűlés egészségpolitikai bizottságának alelnöke szerint azonban most az egyes települések ellátását a pénzkivonás jegyében szétdobálták az ország különböző pontjaira úgy, hogy a fogadó intézményeket nem készítették fel, nem erősítették meg megfelelően.

Havas Szófia példaként hozta, hogy a változás értelmében bizonyos betegségek esetén a szegedi egyetem klinikájának a teljes lakosságot el kellene látnia, a Honvédkórház 90 ágyas, baleseti sérülteket ellátó osztályához pedig ezentúl mintegy 3 millió lakos tartozik.

Azt most is támogatják, hogy a speciális ellátásokat a lehető legmagasabb színvonalú intézményben, a lehető legjobb felszereltséggel, és a legjobb szakembergárdával végezzék el – emelte ki a szakpolitikus. "Nemhogy támogatjuk, ösztönözzük is, hogy ezeket az ellátásokat oda vigyék, ahol a legnagyobb tapasztalat van" - fogalmazott hozzátéve, hogy most korántsem erről van szó. Ehhez az átalakításhoz ugyanis "a józan ésszel szemben úgy osztogatták a kapacitásokat", hogy több vidéki településről 60-200 kilométert kell utazni olyan ellátásokért, amelyeket eddig közelebb is megkaptak a helyiek. "Egymáshoz szorosan kapcsolódó, összetartozó ellátásokat tettek az ország egyik és másik felébe".

Bizonyos esetekben a főváros II. kerületéből is vidékre kell utazni, holott Budapesten a teljes ellátási kínálat rendelkezésre áll, de a Balatongyörökön, Bakonybélen, Kisvárdán - ahol van kórház helyben is -, valamint a Nyírbátorban élők is minimum 60, de akár 300 kilométeres távot kell megtegyenek egyes ellátásokért – hozta fel példaként Havas, aki feltette a kérdést: mibe fog ez kerülni, hiszen a betegszállításnak nincs megfelelő forrása a megnövekedett távokra, miközben a lakosság jó része szintén képtelen lesz majd elutazni, vagy éppen elvinni gyermekét az előírt kórházba. Ebből a szempontból egyébként a csak nagyvárosokba beosztott gyermeksebészeti ellátás is gondot okozhat, hiszen ha a mentő oda is szállítja a beteg gyereket, az még kérdéses, hogy szülei vele tarthatnak-e, képesek-e a látogatására vagy arra, hogy kontrollra vigyék.

A szakpolitikus úgy vélekedett: a Fidesz semmit sem váltott be korábbi ígéreteiből: nemhogy nem nyitott újra kórházakat vagy osztályokat, most újabb intézményeket, rengeteg kórházi osztályt szüntet meg. Teszik ezt esztelenül, hiszen például a veresegyházi Misszió Egészségügyi Központ gyakorlatilag a fél országban egyedül kell gondoskodjon a súlyos agysérültek rehabilitációjáról. Így a működő 12 kórházi ágyára összesen 6 millió 335 ezer lakos jut - hívta fel a figyelmet Havas.

Heti kérdés – válaszol: Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke - Mi a célja az egészségügy mostani átalakításának?
– Erről azokat kéne megkérdezni, akik kitalálták. Az egészségügy irányítói gazdasági hatékonyságot, jobb betegellátást emlegetnek, de a feltételezett hatékonyság nem írhatná felül az emberközpontúságot. Az átalakítás amúgy sem pótolja a forrásokat, az egészségügyben pedig elviselhetetlen a pénzhiány, ami miatt súlyos betegeket nem tudnak ma már kezelni. Ezekre a gondokra nem kínál megoldást az új rendszer – olvasható a Népszava – online, Heti kérdés rovatában.