• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Listákat böngésznek a háziorvosok

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Az idült nőgyógyászati bajban szenvedő zuglóiak ellátását Parádra helyezték.

Nincsenek irigylésre méltó helyzetben a háziorvosok, ha kórházi beutalót akarnak írni páciensüknek. Egy bajra ugyanis több szolgáltatót állít csatasorba az új rend, nem szólva a távolságról. Több szempontból is nehéz örökséget vett át két éve az egészségügy vezetése, elmaradt vagy rosszul elvégzett fejlesztések nehezítették a dolgát – olvasható a Magyar Hírlap – online oldalán.

Ezt jól példázza a Pest és Bács-Kiskun megye határán található egyik kistérség, amelynek központja a 8600 lelkes Kunszentmiklós. A városban az egészségügyi ellátások alig jelennek meg. Foghíjasak a szakrendelő funkciói is, mert csak belgyógyászat, neurológia, nőgyógyászat, reumatológia és pszichiátria működik, emellett a diagnosztika sem elégséges. Többféle járóbeteg-ellátásra – az itt élőknek - ezért a kecskeméti vagy a kalocsai kórházat kell felkeresniük. A fekvőbeteg-ellátás új rendszerének térképét böngészve sem unatkozik az ember, hiszen harminckilenc szakágban a szegedi klinikai központ látja el a kunszentmiklósiakat. A legbonyolultabb kardiológiai ellátást Szegeden kaphatják meg, kisebb szívprobléma esetén viszont Kecskemétre kell utazniuk, a beavatkozást követő rehabilitációban pedig már Nagykőrös az illetékes.

A gasztroenterológiai ellátásba még több szolgáltató kapcsolódik be: az emésztőrendszer nem túl súlyos megbetegedését Kecskeméten, a súlyosat viszont Szegeden gyógyítják. Ezt követően három úton lehet elindulni: az egyik kalocsai, a másik a dél-pesti kórházba vezet, míg a legmagasabb szintű rehabilitációt Visegrádon végzik. Ha pedig egy kunszentmiklósi ember fertőző betegségben szenved, akkor szintén orvosi döntésre vár, milyen szinten kell ellátni az adott problémát. Ennek megfelelően Kiskunhalasra vagy a budapesti Szent István-Szent László Kórházba küldik. A beteg gyermekeket alap- és középszinten Kalocsa, legfelső szinten ugyancsak Szeged látja el, utógondozásukba pedig a hódmezővásárhelyi Erzsébet-, valamint a budapesti Heim Pál-kórház kapcsolódik be.

A budapesti háziorvosoknak is sokat kell böngészniük a kórházi ellátások listáját. Az uniós forrásokból fejlesztett Uzsoki utcai kórház például csak húsz orvosi szakmában nyújt ellátást Zuglónak. Az itt élők gyógyításáról további húsz fővárosi, valamint hét vidéki intézmény gondoskodik. Bár az Uzsokinak van urológiai osztálya, az csak középszinten nyújt ellátást, legfelsőbb szinten már a Péterfy utcai kórház illetékes, akárcsak a traumatológia mindhárom szintjén. A zuglói lelki betegek aktív gyógyításával az angyalföldi Nyírő Gyula Kórház foglalkozik, a rehabilitáció szintén itt történik. A krónikus pszichiátriai betegséggel küzdők már Pomázon kapnak ellátást, az agyi sérültek utógondozásával pedig a veresegyházi misszió foglalkozik. Az idült nőgyógyászati bajban szenvedő zuglóiak ellátását Parádra helyezte az új struktúra.

Egyébként a kialakított rend érzékeny zónáját a Budapestet is magába foglaló közép-magyarországi térség jelenti – vélekednek a szakértők. A kijelölt övezetek határán vagy az azok közelében élők ellátása valószínűleg újabb mérlegelést igényel majd. Ugyanis például a Kunszentmiklóstól néhány kilométerre lévő Apaj már a főváros ellátási övébe tartozik. A modern szakrendelőt működtető Dunavecse azonban a Dél-Alföld térségben maradt, miközben a közeli dunaújvárosi kórház széles körű alapellátást nyújt.