• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Eutanázia: rengeteg a megválaszolatlan kérdés

Lapszemle 2023.12.02 Forrás: InfoStart
Eutanázia: rengeteg a megválaszolatlan kérdés

Mi az a már nem méltányolható szenvedés, ami miatt a beteg szempontjai fölülírhatják az életpárti jogi kereteket?

A fő kérdés, hogy mi az a már nem méltányolható szenvedés, ami miatt a beteg szempontjai fölülírhatják az életpárti jogi kereteket – mondta az InfoRádióban Mina András orvos-jogász.

Hétfőn kezdődött Karsai Dániel pere a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán. A halálos betegséggel küzdő alkotmányjogász azért indított pert, hogy saját döntéséből, méltósággal fejezhesse be az életét. A magyar törvények jelenleg tiltják az eutanáziát. A perben döntés januárban várható.

Mina András orvos-jogász szerint mindenkiben felvetődő kérdés, akár a saját egészségi állapota, akár egy hozzátartozó miatt, hogy eljön-e egy olyan pont, amikor értelmes vagy megnyugtató választ kellene találnia a gyógyíthatatlanság problémájára. Egy betegség esetén a legtöbb esetben az orvosok az életlehetőséget megnyújtják, azaz meggyógyítanak, de a másik oldal a terápiás passzivitás, amikor hagyjuk, hogy egy betegség végigfolyjon a maga kórélettanában.

"Ez az, amikor az orvos esetleg egy súlyos, gyógyíthatatlan betegnél hátra lép. Ez a passzív eutanázia, csak nem szeretik ezt a fogalmat használni. Amikor az orvos úgy látja, hogy bármit is tenne a beteggel, az inkább a terápiás hasztalanságot növelné, már nem tudja az egészségben töltött életéveit emelni, ha hátralép, akkor a folyamat végén az ember meghal" – magyarázta a szakértő. Ezen is túlmegy az a lehetőség, amikor valamilyen aktív beavatkozást, segítséget kap a beteg ahhoz, hogy ezt a természetes folyamatot, a betegsége lefolyását megrövidíthesse.

"A jogi keretek Magyarországon nagyon világos szabályt adnak, ezt nem lehet. Jogi lehetőség ma Magyarországon nincs arra, hogy orvosi vagy bármilyen egészségügyi segítséggel ezt a folyamatot a beteg lerövidíthesse pusztán azért, hogy a halála hamarabb bekövetkezzen" – mondta Mina András, és jelezte, vannak olyan országok, ahol ezt a segítséget akár az asszisztált öngyilkossághoz megengedik, és szerinte ezért terelte az ügyét európai uniós jogi útra Karsai Dániel.

Az orvos-jogász szerint arra lehet hivatkozni, hogy a beteg oldalán felmerülő szempontokat is vegyék figyelembe, ne csak az orvos szempontját és általában az életnek, mint legfontosabb értéknek a prioritását nézzék. A fő kérdés, amelynek a megítélése még a szakembereket is megosztja, hogy mi az a már nem méltányolható szenvedés, ami miatt a beteg szempontjai fölülírhatják az életpárti jogi kereteket.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink