• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Évente egy szombathelynyi ember lesz rákos hazánkban

Lapszemle 2023.06.29 Forrás: szabadeuropa.hu
Évente egy szombathelynyi ember lesz rákos hazánkban

Az újonnan igazolt rákos megbetegedéseket tekintve Magyarország a hatodik, halálozásban pedig a második legrosszabb helyet foglalja el.

Több mint 83 ezer új rosszindulatú daganatos megbetegedést regisztrálnak itthon évente. Az esetek folyamatos emelkedése mellett a halálozás stagnál. A koronavírus-járvány két éve alatt elmaradt szűrések és vizsgálatok miatt látszólag javult a helyzet, de a következő egy-két évben fel fognak bukkanni a fel nem ismert esetek, és ismét magasabb esetszámok várhatók – derült ki a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) elhangzott előadásokból, amelyről a Szabadeurópa online számol be. 

Európai összevetésben Magyarországon az egyik legnagyobb a daganatos teher, a negyven vizsgált ország közül az újonnan igazolt rákos megbetegedéseket tekintve Magyarország a hatodik, halálozásban pedig a második legrosszabb helyet foglalja el. Egyértelmű az ország vezető helye a tüdő- és hasnyálmirigyrákban, de az élbolyban van a vastagbélrák és a fej-nyaki régió daganatai terén is – mondta Kenessey István, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Nemzeti Rákregiszter és Biostatisztikai Központjának vezetője az MTA-n rendezett, A daganatos betegségek előfordulása Magyarországon című tudományos tanácskozáson még februárban. A szimpóziumról most adott ki tájékoztatást az Akadémia.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mortalitási statisztikái szerint a daganatos halálozás évtizedek óta állandó, évi mintegy 32-33 ezer fő. A halálozás mintegy felét a három leggyakoribb betegség, a tüdőrák, a vastagbélrák és az emlőrák adja. Ugyanakkor a Rákregiszter kutatása rávilágított, hogy mivel az orvosok nincsenek tisztában a betegségek nemzetközi osztályozásával (bno), Kenessey István szerint a regiszterjelentések megbízhatósága megkérdőjelezhető. 2018-ban a nemzeti rákregiszter egyenként validálta a tüdőrákosnak jelentett eseteket, és a 11.746 tajszám közül csak 9519 esetben igazolódott a tüdőrák diagnózisa, a többi eset fals jelentésnek bizonyult – ismertette az eredményeket.

A járvány miatt nemcsak a diagnózis, hanem a kezelés is késett, illetve a kezelési protokollon is változtatni kellett. A Nemzeti Rákregiszter elemzése szerint 2018–2019 átlagához képest a 2020–2021-es esetszámok mintegy tíz százalékkal csökkentek, a különbség 2022-re mérséklődött. A járvány miatt fel nem fedezett esetek csak később, már előrehaladottabb állapotban kerülnek be az egészségügyi rendszerbe, ekkor már rosszabb várható eredménnyel – állapította meg.

További részletek a szabadeuropa.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink