• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Miért nem szabad ecetbe tenni a kullancsot?

Lyme borreliosis 2023.06.29 Forrás: Weborvos
Miért nem szabad ecetbe tenni a kullancsot?

Állítólag az olívaolaj vagy az ecet elpusztítja a kullancsot. Valóban?

Ha ecettel vagy olívaolajjal dörzsöljük be a bőrünkön lévő kullancsot, és várjuk, hogy magától lejöjjön a bőrünkről, azt kockáztatjuk, hogy túl sok időt vesztegetünk. Az idő azonban drága, ha megcsípett egy kullancs. A vérrel táplálkozó állat ugyanis vérszívás közben veszélyes baktériumokat, vírusokat vagy parazitákat vihet át az emberre. A szakértők szerint vészhelyzetben csak a kullancs azonnali eltávolítása segít. De hogyan lehet elpusztítani a kullancsokat? Segíthet az ecet vagy az olaj?

A kullancsok rendkívül ellenállóak

Ha egy élő kullancsot ecetbe teszünk, azzal csak kínozzuk. Nem fog elpusztulni. A kullancsok még forró vízben is akár öt percig is életben maradnak. A gyakran javasolt összenyomás sem a legjobb módszer, mert kórokozókat spriccelhet ki magából a kullancs.

A legalább mínusz 30 fokos jégpermet segít, de az égetés lehet a leghatékonyabb. Egy stuttgarti állatorvos azt javasolja, hogy egy lezárt zacskóban vagy egy üveg- vagy műanyag edényben a háztartási szeméttel együtt szabaduljunk meg tőlük. De vigyázzunk: soha ne érintsük meg a kullancsot puszta kézzel. És mi van, ha megcsípett? Hogyan távolítsam el megfelelően?

Hogyan távolítsuk el a kullancsot a bőrről?

A kullancs eltávolításához nem feltétlenül kell kullancscsipesz, a normál csipesz is megteszi. Helyezze a csipeszt a lehető legközelebb a bőrhöz, hogy a kullancsot a szájrészénél fogva megragadja, majd húzza ki teljesen – gyengéd rántással és nem erős nyomással. Fertőtlenítse a bőrfelületet, és folytassa a megfigyelést. Ha vörös folt alakul ki, forduljon orvoshoz.

A FSME és a Lyme-kór átvitelének kockázata

A kullancs csak a bőr felső rétegét karcolja meg. Ennek ellenére a kórokozók bejuthatnak a véráramunkba. Ezért a flavivírus és a Lyme-kór baktériuma, a Borrelia burgdorferi egyre szélesebb körben terjed. A flavivírus, más néven a meningoencephalitis (FSME), az agy és az agyhártya gyulladását válthatja ki. Ez influenzaszerű tünetekkel jelentkezik. A FSME ellen be tudjuk oltani magunkat. A Lyme-kór a Borrelia baktériumtól alakulhat ki, amely többek között a kullancscsípés körüli körkörös kiütésekről ismerhető fel. Láz, fejfájás és végtagfájdalom is előfordulhat.

Minden kirándulás után ellenőrizze testét!

Amikor tehát hazatér a természetből vagy egy vidéki kirándulásról, legyen az első dolga, hogy leellenőrzi a gyerekeket, háziállatokat és saját magát: keresse a kullancsokat a bőrön, különösen a testhajlatokban Ha szerencsénk van, a kullancsok még nem fúrták be magukat a bőrbe és egyszerűen eltávolíthatók.

Hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen?

Vannak, akik a kullancsok elleni védekezésben az ecetre is esküsznek. Azt mondják, ha minden nap megiszol egy korty almaecetet, az úgy megváltoztatja a szervezeted kipárolgását, hogy a kullancsok távol maradnak. Ezt a városi legendát nem sikerült igazolni. Az illóolajokról (levendula, eukaliptusz, kakukkfű) szintén azt mondják, hogy nem kedvelik a kullancsok. Az azonban kérdéses, hogy mennyire hatékony az ilyen jellegű védelem.

A kereskedelemben kapható kullancsellenes spray-k viszont ajánlottak. Még biztonságosabb, ha eltakarjuk a bőrünket, a nadrágunk végét betűrjük a zokniba, és fejfedőt viselünk. Emellett lehetőleg az ösvényeken járjunk, és ne érjünk bokrokhoz, cserjékhez.

Forrás: T-Online.de

Legolvasottabb cikkeink