• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Évtizedes vállalás a hallgatókkal

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Az államtitkárság abban bízik, hogy mind az 53 ezer érintett fiatal aláírja a hallgatói ösztöndíjszerződést.

Nyilvánosságra hozták tegnap a hallgatói ösztöndíjszerződést, amelyet a teljes vagy részösztöndíjjal valamely felsőoktatási képzésre felvett fiatalnak kell aláírnia még beiratkozása előtt. A szakállamtitkárság 53 ezer szerződő hallgatóra számít – írja a Magyar Hírlap – online.

A felsőoktatásban zajló átalakítások egyik igazán markáns – a leendő diákoknak testközelből érezhető – újítása, hogy azoknak, akiket államilag támogatott képzésre vettek fel az idei felvételi során, hallgatói ösztöndíjszerződést kell kötniük a magyar állammal – egész pontosan az állam nevében eljáró Oktatási Hivatallal.

A hivatal a következő napokban értesíti a felvételizőket a besorolási döntésről, vagyis arról, hogy ösztöndíjas, esetleg olyan önköltséges képzésre vették fel őket, melyen az állam részösztöndíjat tudna biztosítani. A felvételi ponthatárok alapján az előbbi mintegy 51 ezer fiatalt érint, utóbbit pedig további kétezer olyan leendő hallgatónak ajánlják fel, akiket műszaki, természettudományi, informatikai, orvos- és egészségtudományi képzési területre, vagy az agrárképzési terület agrárműszaki képzési ágára vettek fel. Aki sikeres felvételije ellenére úgy dönt, hogy nem írja alá a szerződést, az csak önköltséges formában kezdheti meg szeptemberben tanulmányait.

A tegnap közzétett (minta) hallgatói ösztöndíjszerződésből kiderül, a magyar állam nemcsak arra vállal kötelezettséget, hogy biztosítja a képzési költséget, hanem emellett „foglalkoztatáspolitikai eszközrendszerére támaszkodva törekszik arra, hogy az állami (rész)ösztöndíjas hallgató számára a (rész)ösztöndíjjal támogatott képzés befejezését követően megfelelő munkalehetőséget biztosítson". Kérdés persze, ebből miként lesz valóságos vállalás, mindenesetre, ahogy az államnak is „van ideje" a munkahelyek létrehozására, úgy a hallgatóknak is van idejük. Ők ugyanis azt vállalják aláírásukkal, hogy a képzési idő legfeljebb másfélszerese alatt megszerzik diplomájukat (az állam legfeljebb tizenkét félévet támogat), továbbá, hogy a végzéstől számított húsz éven belül legalább a képzési idejük kétszereséig hazai munkaviszony keretében dolgoznak. Mindez arra is vonatkozik, hogy akinek mondjuk két év után valamilyen okból megszűnik a hallgatói jogviszonya, akkor az illetőnek négy év magyarországi munkavégzést kell „felmutatnia" a jogviszonya megszűnését követő két évtized során. A munkaviszonyba beleszámít a terhességi-gyermekágyi segély, a gyes és a gyed folyósításának időtartama, valamint a járadékra jogosult álláskeresőként eltöltött időszak. A kötelezettségek be nem tartása esetén – mint az már ismert - a hallgatónak kamatostul vissza kell fizetnie az ösztöndíj felhasznált összegét, kérelem esetén ezt részletekben is megteheti.

A doktori képzésben részt vevőknek, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre felvetteknek nem kell szerződniük. Az ösztöndíjszerződés személyre szóló változatát az érintettek augusztus 15-től tekinthetik meg a Felvi.hu oldalon, az eredeti, hiteles példányt a hallgatók a beiratkozáskor felsőoktatási intézményüktől kapják meg.